Navigacija

Javni poziv za CEEPUS razmjenu studenata SP Arhitektura AGGF-a na TU Brno u ljetnom semestru ak. 2022/23. god.

Međunarodni projektiOglasna pločaAktuelnostiArhitekturaNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGFStudentska mobilnost

U okviru Centralno-evropskog programa razmjene za univerzitetske studije (CEEPUS III) otvoren je poziv za prijave studenata i akademskog osoblja za razmjene na TU Brno (Češka Republika) u okviru CEEPUS ABCD Network = Architecture, Built Environment, City Planning, and Design Network (CZ-1602-02-2223). Opis programa i partnerske zemlje možete pronaći na sljedećem linku https://www.ceepus.info/nw/1602-2223

  • Rok za prijave za ljetni semestar je 31. oktobar 2022. god.
  • Period realizacije razmjene: ljetnji semestar ak. 2022/23. god.
  • Visina stipendije: više informacija moguće pronaći na veb stranici CEEPUS www.ceepus.info, tačnije klikom na zastavu zemlje na dnu stranice.
  • Putni troškovi: pokriva CEEPUS jednokratno u vidu participacije nakon povratka sa razmjene.

 

Studenti se mogu prijaviti za kratkoročne (Short Term Student) ili semestralne (Student) razmjene, a kompletan proces prijave, evaluacije i dodjele stipendije se vrši isključivo putem onlajn sistema: www.ceepus.info

Nakon registracije profila, koju je aplikant dužan obaviti lično, potrebno je popuniti onlajn prijavu, te dobiti saglasnost lokalnog koordintora na matičnoj instituciji, a zatim od državnog CEEPUS koordinatora, nakon čega se prijava šalje u zemlju domaćina radi finalne evaluacije.

Stipendije odobrava nacionalna CEEPUS kancelarija zemlje domaćina, nakon date saglasnosti lokalnog koordinatora na instituciji domaćinu.

Za dodatne informacije vezane za aplikaciju za mobilnost možete kontaktirati nadležnu kontakt osobu za  ABCD mrežu doc. dr Igor Kuvaču na mejl igor.kuvac@aggf.unibl.org ili se obratiti CEEPUS koordinator-u AGGF-a, doc. dr Tijani Vujičić na kontakt mejl tijana.vujicic@aggf.unibl.org

 

Prijem, selekcija i obrada aplikacija mobilnosti je u nadležnosti CEEPUS kancelarije u BiH. Dalja obavještenja vezana za statusu aplikacija za mobilnost pratiti na ličnim CEEPUS nalozima.

KAKO APLICIRATI ZA CEEPUS PROGRAM RAZMJENA?

Proces apliciranja za razmjene odvija se putem jedinstvenog ‘on-line’ sistema, tj. nakon registracije na internet stranici https://www.ceepus.info. Uputstvo za podnošenje aplikacije možete preuzeti ovdje.

FINANSIRANJE

Unutar CEEPUS programa i među državama članicama CEEPUS-a ne postoji transfer finansijskih sredstava. Interna valuta Programa je ‘mjesečna stipendija’, a svaka država domaćin obezbjeđuje sredstva za isplatu stipendija dolazećim profesorima i studentima. Trošak participacije za putne troškove učesnika, u skladu sa mogućnostima, snosi matična zemlja.

Iznosi mjesečnih stipendija koje države obezbjeđuju su različiti, ali iznos stipendije mora biti dovoljan za plaćanje osnovnih troškova života u državi domaćinu (stanovanje, ishrana, gradski prevoz i eventualno zdravstveno osiguranje).

Učesnici u CEEPUS razmjeni oslobođeni su plaćanja školarina u zemljama domaćina.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12134/AGGF_CEEPUS_1.jpg