Navigacija

Priručnici

Priručnik za upotrebu obrazovnih softvera u nastavi i učenju

Autori: Sandra Kosić-Jeremić, Snježana Maksimović, Nebojša Đurić, Maja Ilić, Aleksandar Janković

Priručnik je nastao kao rezultat projekta sufinansiranog od strane Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske u cilju podrške tehnološkom razvoju Republike Srpske kroz upoznavanje učenika i nastavnika u srednjim školama sa mogućnostima i prednostima korištenja obrazovnih softvera u nastavi.
Ovaj priručnik ima za cilj da da doprinos praktičnoj primjeni savremenih svjetskih trendova u nastavi, a posebno u nastavi matematike i fizike. 
U priručniku su kroz primjere predstavljeni softveri koji se koriste u matematici (Wolfram Alpha) i fizici (PhET simulacije) kao i grafički softver Geogebra za savladavanje i razumijevanje geometrijskih odnosa u ravni i prostoru. 
U zadnjem poglavlju je predstavljen način korištenja programa LaTex koji je u širokoj upotrebi za kucanje matematičkih tekstova.

COBISS.RS-ID 7554328                         broj strana  115                                 godina izdanja 2018


BrowninfoBrowninfo – Priručnik za uspostavljanje interaktivne baze podataka braunfild lokacija

Urednici: Aleksandra Đukić, Tijana Vujičić

Cjelokupni sadržaj Priručnika podređen je namjeri za razumjevanje „brownfield“ lokacija, sadržaju i uputstvima za formiranje interaktivne baze podataka o ovim lokacijama i povedbenim procesima koji trebaju predhoditi za izradu strategije za regeneraciju „brownfield“ prostora. Uz osnovnu svrhu koja je u potpunosti uspjela i kvalitetno stručno obrađena, kroz sve sadržaje se provlači tematika o potrebi buđenja javne svijesti o problemima i potencijalima ovih lokacija. Čitajući priručnik dobijaju se saznanja koja su do sad bila zanemarena ili potisnuta.

ISBN  978-99955-752-1-2                         broj strana  176                                 godina izdanja 2014


works of artRetrospective - Works of Professors and Associates Faculty of Architecture and Civil Engineering University of Banja Luka i Maja Dodig - Works of art

Izdavači: Arhitektonsko-građevinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci , Međunarodno udruženje naučnih radnika Banja Luka, Udruženje likovnih umjetnika Republike Srpske

Priručnik „Retrospective“ Arhitektonsko-građevinskog fakulteta, Univerziteta u Banjoj Luci prikazuje Elemente uspješne saradnje sa Građevinskim fakultetom Češkog tehničkog univerziteta u Pragu i Univerzitetom za primijenjene nauke Austrija, gdje je održana Međunarodna izložba „ Retrospective - Works of Professors and Associates Faculty of Architecture and Civil Engineering University of Banja Luka i Maja Dodig - Works of art“. Izložba i priručnik predstavljaju presjek radova koji govore o tržištu građenja, planiranja, projektovanja, istraživanja o prostoru i metodološkim pristupima u obrazovnom procesu. Ona ukazuje na kompleksnost profesionalne projektantske i graditeljske prakse, koja kao takva ne predstavlja zatvoreno polje djelovanja, već kroz autorski pristup preispituje i otvara granice različitih disciplina. Izložba Maja Dodig - Works of art predstavljena je uljima na platnu na kojima se, prema riječima Vidosave Grandić, istoričara umjetnosti, osjeti usmjerena mladalačka inventivnost ka postizanju određenih estetskih ciljeva u kojima značajno mjesto ima njena senzibilnost, osjećanje svog vremena, kao i njena spontanost u građenju vlastitih ispitivanja u interpretaciji figuralnih kompozicija, kao i naglašeno isticanje lica kao reprezenta vizualizacije specifičnog emotivnog stanja.

ISBN  978-99955-747-0-3                         broj strana  47                                  godina izdanja 2012