Navigacija

Otvorena izložba studentskih radova „Dizajn izložbenog paviljona Republike Srpske“

AktuelnostiArhitekturaNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGFRadionice i izložbe

Izložba „Dizajn izložbenog paviljona Republike Srpske“ otvorena je 10. novembra 2020. godine u 14:00 časova u holu zgrade AGGF-a na lokaciji Univerzitetskog kampusa.

Izložbeni radovi su rezultat internog studentskog konkursa za izradu vizuelnog identiteta mobilnog sajamskog štanda (izložbenog paviljona) TORS-a kroz saradnju Turističke organizacije Republike Srpske i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Konkurs je realizovan kroz nastavni proces na 4. godini I ciklusa studija Arhitekture na predmetu Prostor, tijelo i arhitektura, u trajanju od 25. februara do 2. novembra 2020. godine.

Predmet Konkursa je izrada vizuelnog identiteta izložbenog paviljona TORS-a poštujući tehničke parametre i vizuelne elemente identiteta TORS-a. Tehnički parametri se odnose na: dimenzije štanda (4x3m) sa otvorenim prednjim dužim zidom i eventualno desnim bočnim zidom kod ugaonih paviljona; visinu zidova paviljona (2,6m); mogućnost postavke ugaone ostave dimenzija 1x1m (ako je nema onda se mora predvidjeti prostor za ostavljanje stvari promotera i promotivnog materijala); visinu info pulta od 1,1m; sto prečnika 80cm i 3 ili 4 konferencijske stolice. Vizuelni elementi identiteta Turističke organizacije Republike Srpske su logo, logotip i slogan ‘nothing much, but much more’. Takođe, potrebno je dizajn usmjeriti i sa četiri osnovna aspekta turističke ponude: priroda, avanturizam, gastronomija i kultura.

Žiri je cijenio integralan pristup, originalnost i kvalitet dizajna, funkcionalni kvalitet rješenja, racionalno korišćenje prostora, mogućnost sklapalja gradivnih elemenata paviljona i upotrebnih predmeta, kao i jednostavan transport, kreativnost i inovativnost. Cilj je na savremen način interpretirati oblikovanje i materijalizaciju sajamskog štanda sa estetskom vrijednosti, likovnošću i atraktivnošću dizajna cjelovitog konkursnog materijala.

 

Na konkurs je prijavljeno 20 radova, a nagradni fond iznosio je 1000KM. Dodjeljeno je sedam nagrada i jedno priznanje.

 

- Prva nagrada u iznosu od 300 KM dodijeljena je radu autora:  

  • Džatić Teodora

- Zbog kvalitativnih ujednačenosti radova, koji su ušli u uži izbor, dodijeljene su dvije druge nagrade u iznosu od ukupno 400 KM (2x200 KM). Druge nagrade dodijeljene su radovima autora:

  • Marčetić Stefana
  • Trivunović Andrea

- Takođe, zbog kvalitativnih ujednačenosti radova dodijeljene su i dvije treće nagrade u iznosu od ukupno 200 KM (2x100 KM) radovima autora:

  • Dodoš Dragan
  • Vasić Vojislav

- Dodijeljene su i dvije otkupne nagrade u iznosu od ukupno 100 KM (2x50 KM) radovima autora:

  • Doveden Blanka
  • Vinčić Miljana

- Dodijeljeno je i jedno priznanje radu autora:

  • Mitrić Daliborka

 

Izložba će biti otvorena do 01.12.2020. godine.