Navigacija

Arhitektonski studentski kongres 2018 Banjaluka

Međunarodna saradnjaKonferencije i skupoviOglasna pločaAktuelnostiArhitekturaSavez Studenata AGGFStudentska mobilnost

Arhitektonski studentski kongres ASK 2018 Banja Luka nastavak je niza kongresa koji su se u proteklih 16 godina dešavali na prostorima bivše Jugoslavije. Prvi Kongres održan je u Ljubljani 2002. godine u organizaciji Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani, a od tada se održava svake godine u organizaciji drugog grada domaćina.

ASK je najveci Ex-Yu kongres studenata arhitekture i nakon 10 godina njegova organizacija se vraća u Banja Luku. 

U periodu od 25-29. aprila 2018. godine, Arhitektonsko-građevinsko-gedetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Grad Banja Luka biće domaćini Arhitektonskog studentskog kongresa i tom prilikom ugostiti preko sto studenata i njihovih mentora iz različitih gradova sa teritorije bivše Jugoslavije.

Arhitektonski studentski kongres ASK 2018 Banja Luka direktno omogućava komunikaciju između studenata različitih arhitektonskih škola. Tokom održavanja manifestacije, o temi kongresa raspravljaće se kroz predavanja, diskusije i tri radionice, u kojima će učestvovati studenti i profesori svih arhitektonskih škola sa prostora bivše Jugoslavije.

Tema ovogodišnjeg Arhitektonskog studentskog kongresa je IGRA. Ideja o izboru teme je nastala prilikom odgovora na temu RASKORAK Arhitektonskog studentskog kongresa iz 2017. godine održanog u Nišu.

Kako bismo što bolje razumjeli gradski prostor, način na koji se on (ne)koristi, njegovu svrhu, nedostatke, prednosti i elemente od kojih je sadržan moramo mu pristupiti spontano, bez osuđivanja i predrasuda. Moramo mu prići sa stanovišta djeteta koje svaki prostor pretvara u poligon, u igralište, u mjesto zabave i kreativnog korišćenja. U igru. Metodologija igre je vrsta mehanizma koji nam daje mogućnost 'baratanja' gradskim prostorom, omogućava njegovo dekomponovanje i ponovno sastavljanje kao novog kvalitetnijeg prostora za novu igru...

„U raskoraku smo prepoznali iskru kao potencijal novog pokreta, nove definicije trajanja. Ono što će zauvijek ostati u procesu je igra, a igrom se dolazi do rješenja problema. Mudrost je u svakom raskoraku pronaći svoju igru, pokazati da se svijet i dalje kreće, da ne stoji u mjestu, da ne posmatra samo ono što je bilo, te da je budućnost onoliko svijetla koliko se trajanje trenutka cijeni“.

Organizacioni tim Arhitektonskog studentskog kongresa ASK 2018 Banja Luka

FB: https://www.facebook.com/ask018banjaluka/
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/ask018bl/
ISSUU: https://issuu.com/ask018
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5955/ask_2018.png
  • /uploads/attachment/vest/5955/ASK_2018_1.png
  • /uploads/attachment/vest/5955/ASK_2018.png