Navigacija

Novi naslovi u bibliotekama AGGF-a i FBN-a

UNIBLAktuelnostiNovosti i obavještenja

Ambasador Japana u BiH Masami Kinefuči uručio je 14. maja 2024. godine donaciju od 60 knjiga za Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet (AGGF) i Fakultet bezbjednosnih nauka (FBN) Univerziteta u Banjoj Luci.

Ova donacija Fondacije za istraživanje „Read Japan Projectˮ iz Tokija dolazi na osnovu prošlogodišnjeg poziva Vlade Japana za donaciju japanskih udžbenika i stručne literature prevedene na engleski jezik.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin zahvalio je japanskim vlastima na podršci koju pružaju putem programa stipendija, ali i kroz niz drugih projekata. Kako je istakao rektor, postoji i prostor za jačanje saradnje između Univerziteta u Banjoj Luci i japanskih visokoškolskih ustanova. On je istakao da su timovi sa našeg univerziteta i iz Japana radili na zajedničkim projektima, te da su rezultati njihovog rada uspješno publikovani u relevantnim međunarodnim časopisima.

Po riječima japanskog ambasadora, ovo je donacija jedne od najpoznatijih nevladinih organizacija, od koje je u ranijem periodu na Univerzitet u Banjoj Luci stigla donacija oko oko 100 naslova. Ambasador je izrazio nadu da će putem razmjene osoblja i studenata doći do produbljivanja znanja o Japanu i proširenja saradnje.  Kako se moglo čuti na ovom sastanku, Ambasada Japana planira i druge kulturne manifestacije, kao što je otvaranje festivala japanskog filma u Banjoj Luci.

Dekan FBN-a prof. dr Predrag Ćeranić zahvalio je na donaciji, te iskazao zainteresovanost za iskustva i razmjenu znanja iz ove oblasti bezbjednosti. Prodekanica AGGF-a prof. dr Maja Milić Aleksić zahvalila je na donaciji knjiga koje će studentima omogućiti da se bolje upoznaju sa arhitekturom Japana, te iskazala zainteresovanost za saradnju sa fakultetima i univerzitetima sa prostora te zemlje. Prof. dr Bojana Grujić je na kraju primopredaje donacije održane u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci, a kojoj je prisustvovao i prof. dr Velibor Lalić sa FBN-a, podijelila svoja iskustva sa usavršavanja na trećem ciklusu studija u Japanu i zahvalila vladi te zemlje na stipendijama za strane studente.

Foto: D. Desnica

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13275/large_japan-3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13275/large_japan-1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13275/large_japan-2.jpg