Navigacija

U Univerzitetskom gradu Međunarodni sajam ,,Banja Luka Expo 2024ˮ

UNIBLAktuelnostiNovosti i obavještenja

Prvi Međunarodni sajam privrede „Banja Luka Expo 2024ˮ, koji se održava u Univerzitetskom gradu i na kojem se predstavlja oko 300 domaćih, kao i izlagača iz regiona i svijeta, otvoren je 3. aprila 2024. godine.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da je ovaj sajam prilika za razmjenu iskustava, ali i ostvarivanje novih kontakata kako bi se došlo do cilja svakog privrednika, a to je razvoj. On je ukazao na to da su sajmovi kao što je ovaj prilika da se čuju ideje i zahtjevi privrednika, te za okretanje savremenim tokovima privredne saradnje. Predsjednik Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja izlagača okupljenih u Univerzitetskom gradu u Banjoj Luci, te najavio da će podržati organizaciju ovog sajma i naredne godine.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da Međunarodni sajam privrede „Banja Luka Expo 2024ˮ pokazuje da Republika Srpska postaje etablirano mjesto regionalnog dijaloga o ozbiljnim temama važnim za razvoj privrede.

„Sve to radimo da bismo privukli pažnju i da otvorimo prostor svima koji žele da ovdje investirajuˮ, rekao je to predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u obraćanju na otvaranju Prvog međunarodnog sajma privrede „Banja Luka Expo 2024ˮ.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić rekao je da u Republici Srpskoj postoje ljudski i svi drugi potencijali da se ekonomski iznjedre pozitivni rezultati koji pokazuju da je Republika Srpska kreativno jaka i sposobna da se razvija u svakom pogledu.

Prisutnim se obratio i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović koji je istakao da će Srbija ostati posvećena razvoju ekonomskih odnosa i infrastrukturnim investicijama u Republici Srpskoj.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković izrazio je zadovoljstvo što je Banja Luka domaćin ovako značajne manifestacije.

Inače, svečanom otvaranju sajma na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom i Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci prisustvovao je i rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, te prorektorka za nastavu, studentska pitanja i kvalitet prof. dr Milica Balaban, prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Dalibor Kesić, prorektorka za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Kristina Pantelić Babić, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj prof. dr Aleksandar Ostojić, kao i finansijski direktor i generalni sekretar Univerziteta Duško Lazić i Đorđe Markez. Među prisutnim bio je i ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje doc. dr Željko Budimir, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić, ministar trgovine i turizma Denis Šulić, ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović i brojni drugi gosti.

Razmjena ideja i iskustava

Kako su poručili organizatori, cilj sajma je povezivanje najistaknutijih privrednika, te da se omogući razmjena ideja i iskustva stručnjaka i entuzijasta iz različitih oblasti. Cilj je svakako i da se pruži prilika kompanijama da svoje ideje, proizvode ili usluge predstave široj zajednici. Namjera je da se kroz ovaj sajam stvore i nova partnerstva, te identifikuju potencijalne prilike za finansijsku podršku za dalji razvoj svojih kompanija i inovativnih rješenja.

Međunarodni sajam privrede predstavlja modernu međunarodnu izložbu u oblasti građevinarstva, metalne i elektro industrije, drvne industrije, tehnike i kućanskih aparata, IT sektora – elektronike i robotike, nekretnina, arhitekture i projektovanja.

Svoje učešće na više od 15.000 kvadratnih metara izložbenog prostora u Univerzitetskom gradu, od čega je 6.000 na otvorenom, uzeli su i izlagači iz bankarskog sektora, mikrokreditnih organizacija, osiguravajućih društava te ostalih finansijskih institucija iz čitave Bosne i Hercegovine, kao i Univerziteta u Banjoj Luci. Za nastavno osoblje i studente Univerziteta u Banjoj Luci omogućen je besplatan ulazak na sajam, a koji traje do 5. aprila.

Organizatori sajma su banjalučke kompanije „RS Consulting & Tradeˮ i „Elite Fairˮ, uz podršku Vlade Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore Republike Srpske i Grada Banja Luka, te snažnu podršku Univerziteta u Banjoj Luci.

Foto: D. Desnica

IZVOR: UNIBL

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13193/large_sajam.privrede-_1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13193/large_sajam-15.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13193/large_sajam-23.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13193/large_sajam-20.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13193/large_sajam-10.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13193/large_sajam-2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13193/large_sajam-22.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13193/large_sajam-19.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13193/large_sajam-18.jpg