Navigacija

Položeni vijenci i odata počast nastradalim radnicima i studentima

UNIBLAktuelnostiNovosti i obavještenja

Povodom obilježavanja 47 godina rada i razvoja Univerziteta, 4. novembra 2022. godine, održan je pomen i položeni su vijenci na Spomen-ploču poginulim studentima i radnicima Univerziteta u Banjoj Luci koji su kao pripadnici Vojske Republike Srpske položili svoje živote u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin kaže da hrabrost, patriotizam i viteški moral boraca iz redova studenata i profesora Univerziteta u Banjoj Luci, u teškim vremenima za srpski narod, treba da budu uzor svima nama.

,,Oni su danas mogli biti uspješni profesori, direktori, vlasnici kompanija, ali sudbina je htjela da svoje živote ugrade u temelje Republike Srpske. Upravo zbog toga je veoma važno da se sjetimo i da pamtimo te ljude koji su se borili i izvojevali slobodu na ovim prostorima”, kazao je Gajanin i odao iskreno poštovanje i zahvalnost palim borcima, našim studentima i radnicima Univerziteta, koji su ispoljili izuzetnu hrabrost, junaštvo i požrtvovanje u odbrani srpskog naroda i Republike Srpske.

Porodicama nastradalih rektor Gajanin je poručio da uvijek mogu računati na pomoć Univerziteta.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo mr Srđan Rajčević istakao je da se Republika Srpska neće moći odužiti tim mladim ljudima koji su u jednom vremenu i trenutku svog života knjige zamijenili puškama. On je dodao da će Republika Srpska nastaviti da vodi računa o porodicama ovih ljudi i čuvati od zaborava žrtvu koju su dali.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da će Srpska biti vječno zahvalna studentima i profesorima koji su pokazali veliku hrabrost i pridružili se borbi za slobodu.

,,Svi su imali usađeni gen patriotizma, odazvali se pozivu i upućeni su na najkritičnije tačke fronta i bojišta. Jedan dio njih je cijenu slobode platio svojim životom”, rekao je Ostojić.

Vojin Čavić je otac Slobodana koji je nastradao sa 25 godina. Čavić se zahvalio rektorskom timu Univerziteta koji čuva sjećanje na sve borce iz redova studenta i zaposlenih.

Vijence na Spomen-ploču položili su i porodice nastradalih, predstavnici Boračke organizacije Banje Luke, predstavnici Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite, dekani članica  i članovi Upravnog odbora Univerziteta, pomoćnica ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Jasmina Boloban, ali i predstavnici Unije studenata i Studentskog parlamenta Univerziteta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12200/large_9479.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12200/large_Untitled-1__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12200/large_9449.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12200/large_9516.jpg