Navigacija

Rezultati konkursa za novi znak Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjoj Luci

Oglasna pločaAktuelnostiNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGFNagrade

Novi znak Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjoj Luci rad je autora Marka Markovića.

Na sjednici održanoj 24. oktobra 2022. godine Naučno-nastavno vijeće Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjoj Luci jednoglasno je usvojilo odluku žirija.

Izložba svih pristiglih rješenja će biti održana u auli nove zgrade fakulteta početkom ljetnjeg semestra. 

IZVJEŠTAJ ŽIRIJA: 

Članovi stručnog žirija jednoglasno su odabrali rešenje pod šifrom M0J0P kao najadekvatniji kreativni predlog za novi logotip Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjoj Luci. Imajući u vidu kompleksnost zadatka koji se našao pred učesnicima konkursa, žiri je doneo odluku da pre svega sagledava logotipe kao potencijalne idejne predloške za razvoj kompletnog vizuelnog identiteta u kome će jednu od ključnih uloga igrati i arhitektonsko rešenje nove zgrade fakulteta. Logotip nije reklama, oglas ili ilustrativna promocija delatnosti određenog brenda, već njegova identifikacija. Skraćenica AGGF je bila predmet velike većine pristiglih rešenja, od kojih su mnoga bazirana na pokušaju da se napravi autentični tipografsko-formalistički prikaz osnovnih geometrijskih oblika koji je uglavnom rezultirao nečitkim ili estetski prekompleksnim predlozima. U potrazi za najadekvatnijim rešenjima na kreativnim konkursima poput ovog, najvažnije je shvatiti suštinsku istinu datog zadatka. U slučaju AGGF-a, njegova osnovna karakteristika je povezanost tri raznorodna fakulteta pod istom kapom izgradnje nove, bolje, lepše i funkcionalnije životne sredine. U tom smislu, nagrađeno rešenje svojim sugestivnim, modularnim karakterom adekvatno odgovara na temu, noseći u sebi elemente pročišćenog modernizma koji je u apsolutnom skladu kako sa pomenutim profesijama tako i sa arhitekturom i dizajnom nove zgrade fakulteta. Modularni sistem sastavljen iz oivičenih kvadrata u kojima su ili inicijali ili linijske šrafure koje simbolizuju arhitekturu, građevinu i geodeziju, idealan je za dalju razradu sekundarne grafike, koja bi se pojavljivala na svim vrstama aplikacija granajući se na različite likovne načine i stvarajući originalnan i nezaboravan monohromatski vizuelni jezik celokupnog fakulteta. Dakle, žiri je odabrao idejno rešenje logotipa koji je jasan, rečit i otvoren, a samim tim idealan za dalju razradu i stvaranje vizuelnog identiteta.

ŽIRI:

Slavimir Stojanović, Maja Milić Aleksić, Malina Čvoro, Dragan Rujević, Jelena Grubor

Napomena: U skladu sa odlukom i prema smjernicama stručnog žirija izabrano rješenje će u daljoj razradi doživjeti izvjesne modifikacije ne gubeći svoju suštinu.

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12131/AGGF_novi_logo.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12131/AGGF_logo_ziri.jpg