Navigacija

Dodik i Cvijanovićeva obišli radove u Univerzitetskom gradu

UNIBLAktuelnostiNovosti i obavještenja

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, u pratnji rektora Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) prof. dr Radoslava Gajanina, obišli su 1. oktobra 2022. godine građevinske radove u Univerzitetskom gradu.

Bila je ovo prilika da Dodik i Cvijanovićeva obiđu radove na zgradi Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta, te objekte na kojima se vrši utopljavanje kroz projekat energetske efikasnosti zgrada, a to je zgrada Rektorata / Akademije umjetnosti i Filozofskog fakulteta.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je za institucije Republike Srpske veoma važno podizanje nivoa i standarda visokog obrazovanja.

On je rekao  da institucije konstantno unapređuju uslove za studiranje studenata, uslove za njihov smještaj i slično. Kazao je i da je odlična ideja da se u prostoru Univerzitetskog grada izgrade novi objekti Pravnog i Ekonomskog fakulteta i drugih fakulteta smještenih van kruga Univerzitetskog grada.

,,Na kraju sve treba da se završi tako što će na današnjoj lokaciji Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ biti izgrađeni srednja medicinska škola i Medicinski fakultet, inkorporiran u UKCˮ, rekao je Dodik i naveo da će u narednom periodu biti izgrađen i edukativni centar za predškolsko vaspitanje.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih fakultetskih objekata Univerziteta u Banjoj Luci odvija s ciljem pravljenja što boljih uslova za studiranje i rad nastavnog kadra.

Cvijanovićeva je navela kao uspjeh što se iz godine u godinu kreiraju olakšice za studente, pa se može reći da Srpska ima najniže troškove studiranja u regionu. Predsjednica je ocijenila da je Univerzitetski grad u Banjoj Luci predivan i uređen kompleks namijenjen studentima i nastavnicima koji se rijetko gdje može naći u Evropi.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin zahvalio je srpskom članu Predsjedništva i predsjednici Republike Srpske, kao i ministrima u Vladi Republike Srpske na nesebičnoj podršci u realizaciji svih građevinskih radova koji se odvijaju u krugu Univerzitetskog grada.

,,Radovi su pri kraju, te očekujemo da studenti Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog i Šumarskog fakulteta već s proljeća uđu u novi objekatˮ, istakao je rektor Gajanin i naveo da je za izgradnju zgrade u kojoj će biti smještena ova dva fakulteta izdvojeno preko sedam miliona konvertibilnih maraka.

Gajanin je podsjetio da je u proteklom periodu, kroz projekat energetske efikasnosti podržan od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, urađena i sanacija objekta u kojem je smješten Rektorat / Akademija umjetnosti, te da su u toku radovi na utopljavanju zgrade Filozofskog fakulteta, kao i na objektu koji koristi Centar za podršku studentima sa invaliditetom.

,,Pored sanacije stolarije i fasade, te drugih radova uvedenih kroz ovaj projekat, važno je naglasiti da je na zgradi Rektorata / Akademije umjetnosti izvršena i sanacija kompletne krovne konstrukcije, čime je ovaj objekat postao bolje mjesto za rad zaposlenih, te bolje mjesto za obrazovanje studenata naše Akademije umjetnosti­­­ˮ, navodi rektor.

Predstavnik Studentskog parlamenta UNIBL Nikola Bojić naveo je da je veoma značajna podrška koju od vlasti dobijaju studenti i mladi u Srpskoj. Kako je naveo Bojić, nova zgrada Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog i Šumarskog fakulteta u velikoj mjeri će olakšati studiranje svim studentima koji se školuju na ova dva fakulteta.

Predsjednik Unije studenata Srpske Uroš Bjelica rekao je da rukovodstvo i institucije Republike Srpske prepoznaju značaj studenata, o čemu govori podatak da je u ovoj godini izdvojeno više miliona maraka za oba javna univerziteta. Kako je naveo Bjelica, sve kapitalne investicije na javnim univerzitetima u Srpskoj doprinose tome da univerziteti budu što bolji, te da njihove indekse u narednom periodu ponese što veći broj  budućih studenata.

Ovom događaju prisustvovali su i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministarka finansija Zora Vidović, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo mr Srđan Rajčević, pomoćnik ministarke Golić Miloš Jokić, dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta prof. dr Saša Čvoro, dekan Šumarskog fakulteta prof. dr Marijana Kapović Solomun, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Srđan Dušanić, dekan Akademije umjetnosti prof. Dragana Purković Macan, MA, dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Ranko Škrbić, prorektorka za međunarodnu i međuuniverzitetu saradnju prof. dr Milica Balaban, prorektor za naučno-istraživački rad prof. dr Miroslav Malinović, prorektor za materijalne i ljudske resurse prof. dr Dalibor Kesić, generalni sekretar Univerziteta mr Đorđe Markez, finansijski direktor Duško Lazić. Među prisutnima bio je i  predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stefan Slijepčević, te potpredsjednik Unije studenta Republike Srpske Vladan Gačić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12024/AGGF_Zgrada_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12024/AGGF_Zgrada_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12024/AGGF_Zgrada_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12024/AGGF_Zgrada_4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12024/AGGF_Zgrada_5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12024/AGGF_Zgrada_6.jpg