Navigacija

KONFERENCIJA STEPGRAD 2020.

KnjigeKonferencije i skupoviAktuelnostiNovosti i obavještenja

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci organizator je i domaćin međunarodne konferencije Savremena teorija i praksa u graditeljstvu – STEPGRAD. Konferencija, 14. po redu, je bila zakazana za 11. i 12. jun u Banjoj Luci, ali je usljed neočekivanih dešavanja vezanih za pojavu koronavirusa, morala biti otkazana. Uprkos tome, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet je odlučio da Zbornik radova bude objavljen prema prvobitnom planu.

Konferencija STEPGRAD XIV nastavlja tradiciju povezivanja istraživača, nastavnika i stručnjaka iz cijelog svijeta, eksperata građevinarstva, arhitekture, geodezije i srodnih oblasti. Čak i u ovakvim vanrednim okolnostima, Konferencija je omogućila interakciju studenata, mladih inženjera i naučnika sa iskusnijim članovima akademske i stručne zajednice u cilju diskusije o savremenim tendencijama u graditeljstvu. Objavljeni radovi pružaju uvid u aktuelno naučno i stručno znanje iz računske mehanike, inženjerskih konstrukcija, građevinskih materijala, saobraćajnica, energetske efikasnosti, urbanizma, arhitekture, istorije arhitekture, geodezije, obrazovanja inženjera, itd.

Od skoro pedeset dostavljenih rukopisa, 43 su prihvaćena i kategorisana. Svaki rad je bio pregledan od strane dva recenzenta, člana Naučnog odbora. Kriterijumi za odabir radova su bili njihova aktuelnost, značaj i doprinos širokoj oblasti graditeljstva. Pored redovnih radova, dva pozivna rada su dostavili dr Maksimilijan Hartmut sa Univerziteta u Beču i dr Vojkan Jovičić sa Univerziteta u Ljubljani.

Direktor Konferencije, prof. dr Aleksandar Borković, ističe da su objavljeni radovi djela autora iz sedam zemalja, sa ukupno 34 institucije. Kao i ranije, svi radovi su putem DOI Srpska servisa Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske indeksirani u CrossRef bazi, kao i u Google Scholar, Semantic Scholar i Research Gate servisima. U skladu sa principima otvorene nauke, svi radovi su dostupni u cjelosti i na internet stranici Konferencije stepgrad.aggf.unibl.org.

Zamjenik direktora Konferencije, doc. dr Miroslav Malinović, naglašava da STEPGRAD u ovom obimu i na ovom nivou kvaliteta ne bi bio moguć bez učešća suorganizatora, kojih je ove godine bilo deset iz inostranstva i pet iz zemlje, potom izuzetnog doprinosa recenzenata, te podrške dobijene od Zlatnog sponzora Konferencije, kompanije INTEGRAL inženjering a.d.

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9456/stepgrad_zbornik_2020_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9456/stepgrad_zbornik_2020_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9456/stepgrad_zbornik_2020_1.jpg