Navigacija

AP3 - Priprema za 4. čas, 29.10.2019.

Oglasna pločaArhitekturaArhitektonsko projektovanje 3 - AP3

Za naredni čas potrebno je:

  1. Završiti prethodne domaće zadatke:
    1. Adekvatna maketa  - dorađena/prepravljena prema eventualnim komentarima koje ste (individualno ili grupno) dobili na času.
    2. Prva verzija urbanističke strukture (tema: 10 stambenih jedinica) - dorađena/prepravljena prema komentarima sa časa.
  2. Završiti zadatak sa časa: maketa urbanističke strukture (20, ali i 30, 40 novih stambenih jedinica – maksimalna gustina!).
  3. Uraditi prostorno-programska istraživanja na fotografijama maketa iz zadatka 2. U tu svrhu potrebno je odabrati jedan ili više specifičnih segmenata u maketi (kao „zoom-in“) u kojima prepoznajete jednu kuću koja bi vam bila od posebnog interesa (to nije kuća koju ćete razrađivati do kraja; ovo je vježba – opustite se!).

 

Te segmente potrebno je izbliza fotografisati (iako se radi o fotografijama, potrebno je sići na nivo razrade koji odgovara razmjeri 1:200). Na osnovu fotografija potrebno je izraditi crtež. Dozvoljeno je i precrtavanje, pod uslovom da je praćeno unaprijeđenom grafikom. Na takvim crtežima potrebno je intervenisati na način da:

  • Označite glavni dnevni prostor kuće, glavni upotrebni prostor okućnice, te njihovu vezu.
  • Dodijelite određene RADNJE stanovanja u obliku glagolskih imenica („spavanje“, „objedovanje“ i sl.),  kao i bilo kojim dodatnim grafičkim postupcima. Kuću treba gledati kao cjelinu sa njenim neposrednim okruženjem (tj. okolnim prostorom) i sa aktivnostima koje se odvijaju i van omotača kuće. Vodite računa o dimenzijama tijela, prostornim potrebama pojedinačnih aktivnosti, dinamičnosti ili statičnosti itd. Izbjegavati prosto upisivanje naziva aktivnosti bez aktivnog ilustrovanja te aktivnosti ljudskim siluetama, dijagramima i, generalno, bez pažljivog istraživanja odnosa prostorradnja (koji prostor izgleda kao „stvoren“ za neku aktivnost? Koji prostor možemo dodijeliti nekoj odabranoj aktivnosti?

Vjerovatno je da makata, izrađena u razmjeri 1:500 neće biti dovoljna da ponudi sve elemente za datu vježbu. Zato je potrebno segment koji ste odabrali kreativno razviti i razraditi prilikom crtanja onoga što je na fotografijama segmenta.

Vodite računa o tome da „kuća“ može da znači mnogo toga – ne vezujte se pretjerano za uobičajene predstave.

Ovu vježbu ne možete uraditi „tačno“ ili „netačno“. Zabavite se; odbacite grč!

 

  • Format: A3, foto materijal: crnobijeli.

 

  1. Udružite odabranu i razrađenu kuću sa dvjema kućama u njenom neposrednom okuženju (preferira se da je barem jedna od dvije nove kuće direktno naslonjena na osnovnu kuću). I nove kuće posmatrajte integralno – unutra i spolja.

Po potrebi, transformišite i osnovnu kuću!

  • Format: A3
  • Razmjera: po želji
  • Tehnika: po želji