Navigacija

Pozivamo vas na putovanje kroz modernističko nasljeđe uz restauraciju Kioska K67

Oglasna pločaAktuelnostiNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGFRadionice i izložbe

Projekat "Ikonični CRVENI KIOSK – Putovanje kroz modernističko nasljeđe" ima za cilj da proslavljeni dizajnerski objekat Kiosk K67 (čuveni “crveni kiosk”), prikazan na brojnim izložbama, u galerijama i na univerzitetima širom svijeta, ponovo vrati u svakodnevni život. Kroz studentsku radionicu restauracije kioska, projekat kreira narativ oko njegove održive budućnosti, naglašavajući vrijednosti modernističkog nasljeđa.

Poziv za studente

Pozivamo studente Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci da se prijave na radionicu (prijave traju do 4. 10. 2024. u 23.59), u kojoj učestvuju studenti i mentori iz Češke, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Radionica se održava u periodu 7-11. 10. 2024. godine na AGGF-u.

Modern talks

Pozivamo stručnu i široku javnost, zaljubljenike u nasljeđe modernizma da nam se pridruže na Modern talks, seriji predavanja i razgovora na temu vrijednosti i zaštite modernističkog nasljeđa, koja se održavaju u ponedjeljak, 7. 10. i utorak, 8. 10. sa početkom u 18.00 sati u prostoru -1.15 (BUNKER), u podrumu nove zgrade AGGF-a.

Učesnici su: tim projekta xRED (APLE Pop-Up Lab Banja Luka), studenti arhitekture sa univerziteta u Banjoj Luci, Brnu, Novom Sadu i Podgorici, Tim Jevšenak (K67 Tim Celje, Slovenija), Mejrema Zatrić i Nevena Novaković (Docomomo BiH), Dijana Handanović (University of Houston, USA), Anica Draganić i Marija Silađi (Cultstore, Univerzitet u Novom Sadu, Srbija), Kristina Smrzova, Mihael Gabriel i Petr Preininger (Kobra Arch, Brno, Češka) i Slavica Stamatović Vučković (Univerzitet Crne Gore).

O projektu

Remek-djelo modernog dizajna, Kiosk K67 (arh. Saša Mahtig, 1967), prvobitno zamišljen kao mali funkcionalni objekat u urbanim sredinama, evoluirao je u globalno prepoznati simbol modernističkog perioda u arhitekturi. Kao ikona svjetskog dizajna, čuveni crveni kiosk ima brojne potencijale za ponovnu upotrebu kao izložbeni paviljon, kulturni, kreativni i edukativni hab ili slično.

Aktivnost je dio projekata xRED, nastao u APLE Pop-Up Lab Banja Luka (u okviru Erazmus+ APLE projekta), koordinira se zajedno sa Istraživačkim centrom za prostor, a provodi se na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, uz partnerstvo Cultstore Novi Sad (Srbija), Kobra Arch Brno (Češka), Tima za restauraciju K67 u Celju, te uz podršku Docomomo BiH. Projekat ko-finansiraju DANUBE SMALL PROJECT FUND (www.danubeculture.eu), CEEPUS A.B.C.D. mreža, i kompanija MB modul.

Video uvod u projekta je dostupan na YouTube kanalu Istraživačkog centra za prostor.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13568/K67_COVER_03.jpg