Navigacija

Prezentacija studentskih radova studenata 4. godine Studijskog programa Arhitektura

AktuelnostiArhitekturaNovosti i obavještenja

U četvrtak, 6. 6. 2024. godine na Arhitektonsko – građevinsko- geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci održana je prezentacija studentskih radova studenata 4. godine studijskog programa Arhitektura u okviru projekta dokumentovanje i prezentacija prirodnog i kulturnog nasljeđa Medne, potom revitalizacija objekata graditeljskog nasljeđa, te predlaganje mogućih modaliteta razvoja turizma i otvaranja sela ka tržištu u smislu održivog razvoja sela Medna, opština Mrkonjić Grad.

Javnoj prezentaciji su prisustvovali predstavnik lokalne zajednice gospodin Milenko Milekić  i predstavnik stručne javnosti arhitekta Boris Badža, koji su učestvovali u ocjenjivanju radova i sugestijama za unapređenje istih. Programski zadatak je formulisan u ljetnjem semestru školske 2023/24 godine u okviru predmeta Dokumentovanje arhitektonskog nasljeđa, Arhitekutra danas i Intervencije na istorijskim građevinama sa nastavnicima prof. dr Miroslavom Malinovićem  i doc. dr Jasnom Guzijan. 

Analiza slučaja sela Medna je podrazumijevala identifikaciju elemenata i osobenosti ovog ruralnog naselja fokusirajući se na izvrsnost postojećeg lokalnog kulturnog i prirodnog nasleđa. Studentski projekti u cjelosti imaju za cilj podizanje svesti lokalnog stanovništva vrijednostima nasljeđa na njihovoj teritoriji i dostupnost informacijama široj zajednici. Cilj je bio razviti ruralni model regeneracije zasnovan na prepoznavanju lokalnih resursa za podsticanje kreativne industrije. 

Studenti su istraživali i analizirali lokaciju i u svojim radovima predlagali mnogo novih aktivnosti uz očuvanje i unapređenje svih resursa sela.  
Studentski radovi i sav promotivni materijal biće ustupljeni lokalnoj zajednici na korišćenje.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13321/IMG_20240606_131656.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13321/IMG_20240606_142931.jpg