Navigacija

Dizajn enterijera – novi interdisciplinarni studijski program na Univerzitetu u Banjoj Luci

UPIS 2024/2025AktuelnostiNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGF

Dizajn enterijera je novi interdisciplinarni studijski program na Univerzitetu u Banjoj Luci koji se realizuje u saradnji Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta (studijski program Arhitektura) i Akademije umjetnosti. Stoga je ovaj studijski program osmišljen kao specifična disciplina na presjeku umjetnosti, dizajna, inženjerstva, nauke i tehnologije, u kojem je čovjek mjera svega.

Njegova koncepcija bazira se oko razvoja vještina i znanja bavljenja dizajnom prostora, koja se proširuje vještinom oblikovanja i dizajniranja namještaja i pripadajućih materijala. Bavljenje arhitektonskim, dizajnerskim, te apstraktnim prostorom, prostorom u umjetnosti, kroz izučavanje srodnih umjetničkih disciplina u širem društvenom, ekonomskom i kulturološkom kontekstu, doprinosi oblikovanju savremenog stručnog profila dizajnera enterijera.
 
Ko upisuje Dizajn enterijera?

Dizajn enterijera i namještaja je namijenjen studentima koji imaju interesovanja za savremene dizajnerske i umjetničke prakse, nove tokove arhitekture i zakone vizuelne kulture. Ovo je program koji je namijenjen mladim ljudima, individualcima, kreativcima, onima koje istovremeno zanimaju i nauka i umjetnost, Vagner i Bouvi, Dega i Baskijat.

Dizajn enterijera upisuju studenti koje interesuje unutrašnja arhitektura, dizajn namještaja, tekstila i scenografije. Ovo je program koji će upisati oni koje nervira neudobna stolica, kojima disanje oteža nizak plafon i višak stvari u prostoriji, dakle za sve one koji preispituju estetiku i karakter prostora oko sebe, kako u cjelini tako i u detalju.

Po završetku studija, studenti su osposobljeni za samostalno djelovanje u dizajnerskim i arhitektonskim studijima, institucijama kulture ili u okviru sopstvene prakse, kao i da nastave školovanje na drugom i trećem ciklusu akademskih studija.

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13172/INFORMATOR_Dizajn_enterijera.jpg