Navigacija

Izložba “Spomeniks” u Banjoj Luci

AktuelnostiArhitekturaNovosti i obavještenjaRadionice i izložbe
29.11 – 7.12.2023.

Održavanje izložbe Arhitektura. Skulptura. Sećanje. Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945–1991. u novoj zgradi Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci realizuje se u okviru proslave 25 godina od osnivanja studijskog programa arhitektura. Izložba posvećena arhitekturi i skulpturi spomenika narodno-oslobodilačkoj borbi u Jugoslaviji govori o značaju graditeljskog i kulturnog nasljeđa koji škola njeguje, o važnosti jugoslovenske arhitekture, o uticaju modernističkog nasljeđa na obrazovanje temeljnih vrijednosti i načela savremene misli o prostoru, te konačno na formiranje jedne nove škole arhitekture. Ova izložba predstavlja kvalitete jedinstvene arhitekture jugoslovenskih spomenika, pokušava da utiče na podizanje svijesti o vrijednosti spomenika, te ukazuje na njihov kulturološki i vanvremenski značaj, da bi se na ovaj način pružila podrška boljem održavanju i očuvanju spomenika. 

Izložba je do sada gostovala u 11 gradova u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Prikazuje 60-ak mapiranih spomenika narodnooslobodilačke borbe naroda Jugoslavije, te definiše pejzaž sjećanja sa cijelog jugoslovenskog prostora i šire. Lokalni kustosi i izložba u Banjoj Luci, doprinose mapiranju spomenika kroz dodavanje dva nova spomenika iz regije Krajina, autora Marijana Kockovića i to: Spomenik palim borcima NOB-a u Drvaru, 1967 i Spomenik Majke partizanke u Novom Gradu, 1964. 

Kustosi su Boštjan Bugarić, Kristina Dešman, Maja Ivanić, Špela Kuhar, Eva Mavsar, Špela Nardoni Kovač i Damjana Zaviršek Hudnik. Kustosi BIH selekcije 2023 za izložbu u Banjoj Luci: Igor Kuvač, Sonja Rapajić i Una Okilj. Organizatori su Galerija DESSA, ab – arhitektov bilten, DAL, Architectuul, Istraživački centar za prostor i Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci. Izložba je otvorena u periodu 29. 11–7. 12. 2023.

Izložba je dio programa događaja A.25, kojim se proslavlja 25 godina škole arhitekture u Republici Srpskoj. Medijski partner je gradnja.rs

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12958/SPOMENICI-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12958/SPOMENICI-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12958/SPOMENICI-03.jpg