Navigacija

42. međunarodna ljetna škola arhitekture Motovun 2023.

AktuelnostiArhitekturaNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGFRadionice i izložbe

42. međunarodna ljetna škola arhitekture Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, Tradicija, kreativnost i održivost, održat će se od 3. do 9. avgusta ONLINE na Zoom platformi i hibridno u Motovunu i drugim mjestima u Istri.

Istoimeni izborni predmet se provodi u okviru sedmičnog programa, prema modelu izbornog predmeta jednosemestralne nastave (1 ECTS). Održat će se do petnaest predavanja, uključujući projekat u radionici. Škola uključuje i virtualni stručni obilazak Motovuna i Istre, a završava s virtualnom izložbom i javnom prezentacijom radova online.

Nekoliko zadnjih godina primarno je projektovanje interpolacija iznad i ispod zemlje kako bi se očuvali rijetki neizgrađeni prostori u svrhu slobodnih pogleda iz pješačke perspektive. Takav koncept se temelji na tradicijskom iskustvu urbane i arhitektonske bioklimatske ventilacije i upotrebe sunčeve energije na pasivan način.

U okviru programa Škole održat će se 16. seminar o pasivnoj kući, odnosno o energetskom standardu visoke energetske učinkovitosti (energetski razred A+). Polaznici Škole se predavanjima vodećih stručnjaka upoznaju s temeljnim postulatima pasivne kuće prema izvornoj definiciji klasične pasivne kuće i s novim tipovima; pasivna kuća plus i premium u ovisnosti o udjelu obnovljivih izvora energije u primarnoj energiji potrebnoj za grijanje i hlađenje, prema definiciji prof. dr. Wolfganga Feista, odnosno Istituta za pasivnu kuću.

Prioritetni projektni zadatak je Nadzemna i podzemna interpolacija. Moguće su i druge urbanističke, arhitektonske i dizajnerske teme vezane za lokacije u Motovunu. Na danas praznim parcelama, prema projektnom zadatku Nadzemna i podzemna interpolacija, potrebni su javni i prostori mješovite namjene za funkcionisanje grada u 21. stoljeću.

Sudionici će biti predavači i studenti iz Hrvatske i inostranstva, a pozvani su i online predavači iz SAD-a, Kanade i Japana.

Za više informacija o uslovima prijave, školarini i dr., javite se na info kontakte što prije, jer je broj mjesta ograničen.

Sudionici studenti će uz slušanje predavanja raditi na projektu interpolacije u Motovunu - Interpolacija iznad i ispod zemlje, kojeg će prezentovati prema programu na kraju škole.

Škola se za studente Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu boduje s jednim ECTS bodom, a na drugim fakultetima prema internoj odluci.

Red. prof. art. Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh.

Voditelj Studijskog centra Motovun
Voditelj Međunarodne ljetne škole arhitekture

Info – kontakti:
www.arhitekt.hr 
www.kpk.hr
miscevic@arhitekt.hr
motovun@arhitekt.hr

Izvor vijesti: https://korak.com.hr