Navigacija

Sjaj Crvenog kioska /Izvještaj o izložbi/

AktuelnostiArhitekturaNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGFRadionice i izložbe

U prepunom Domu omladine Banja Luka, prošli utorak je otvorena studentska pop-up izložba Crveni studio, kojom se čuveni objekat, crveni kiosk K67 (arh. Saša Mahtig, 1966) bar na kratko vratio u grad i oživio jednako kroz sjećanja, kreativne narative, virtuelnu stvarnost i druge različite forme.

Nakon kratkog obraćanja organizatora, doc. dr Igora Kuvača ispred tima nastavnika i saradnika Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci (Milana Nedimović i doc. dr Marina Radulj), te Andree Jeremić ispred tima studenata (Anja Savić, Jovana Đekić, Ivan Bojanić, Luka Gajić i Jelena Mamlić), posjetioce je pozdravila doc. dr Nevena Novaković, ispred DOCOMOMO BiH, a izložbu je otvorio dekan fakulteta, prof. dr Saša Čvoro.

Zaljubljenici u nasljeđe, arhitekturu, urbanizam, dizajn, umjetnost i crvenu boju, imali su priliku da se kroz nekoliko cjelina upoznaju sa istorijom nastanka crvenog kioska, zatim sa mapom izgubljenog nasljeđa i procesom istraživanja kroz dva autorska filma, te sa kreativnim narativima, koji vrijednosti crvenog kioska rekreiraju u kontekstu prostora nove kulture svakodnevice i približavaju širokoj javnosti. Publika je bila u prilici da ostvari interakciju sa izložbom, bilježeći lična sjećanja na prostor i vrijeme druge polovine 20. vijeka i provjeravajući svoju ličnu povezanost sa vrijednostima modernog perioda, kroz kviz znanja o popularnoj jugoslovenskoj kulturi.

Crveni studio je druga generacija studio projekta na AGGF-u koji se uz podršku DOCOMOMO BiH i Istraživačkog centra za prostor, te u saradnji sa širom društvenom zajednicom, bavi istraživanjem vrijednosti modernog nasljeđa Banje Luke (posmatrane kroz prizmu promjene prostora kulture svakodnevice) i njihovom promocijom u kontekstu savremene urbane kulture.

Izložbu podržavaju Štamparija Glas Srpske i MB modul.

Fotografije: Stamenko Mijatović, Nemanja Popović i Vesna Đekić

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

 


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12375/DSC_3634.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12375/IMG_9392.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12375/DSC_3689.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12375/IMG_9322.jpg