Navigacija

Počinje BizVenture šampionat

UNIBLAktuelnostiNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGF

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u  okviru projekta Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta, finansiranog od strane Vlade Kraljevine Norveške, u saradnji sa Univerzitetom u Banjoj Luci i Univerzitetom u Sarajevu, najavio je početak drugog BizVenture onlajn šampionata čiji je cilj da studenti igranjem simulacijske igre steknu nova znanja iz osnova preduzetništva, testiraju svoju biznis ideju u virtuelnom svijetu, te da se zabave.

BizVenture je simulacijska preduzetnička igra razvijena kroz IT Girls inicijativu koju realizuju UNDP, UNICEF i UNWomen, a čiji je razvoj finansirala Švedska.

Šampionat se održava od 11. novembra do 2. decembra i pozvani su svi studenti Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Sarajevu da učestvuju i pokušaju osvojiti vrijedne nagrade. Tri najbolje ocijenjena biznis model kanvasa razvijena kroz igru biće nagrađena vrijednim nagradama.

Mr Anđela Pepić, koja rukovodi Centrom za razvoj i podršku istraživanju pri Univerzitetu u Banjoj Luci, naglasila je da je prošlogodišnje, prvo izdanje šampionata dalo sjajnu virtuelnu priliku studentima da testiraju svoje znanje i ideje o preduzetništvu.

„Uspješno održani prvi šampionat na Univerzitetu u Banjoj Luci pokazao je da studentice i studenti različitih fakulteta našeg univerziteta imaju sjajnih ideja za poslovne poduhvate, koji čekaju priliku da, uz podršku i dodatna znanja iz oblasti preduzetništva, zasijaju u svom punom sjaju nakon testiranja u virtuelnom okruženju poput BizVenture onlajn igre­­ˮ, naglasila je ona, te istakla da je upravo ova igra način na koji su naši studenti mogli da na zabavan način testiraju svoje postojeće znanje u oblasti preduzetništva, da usvoje nova znanja, te da promišljaju o načinima kako da svoju ideju pretoče u budući poslovni poduhvat.

,,S proširenjem šampionata i na Univerzitet u Sarajevu, smatramo da će studentice i studenti oba univerziteta ne samo imati priliku da uče kroz BizVenture igru, nego i da kasnije razmijene svoje ideje, a možda i dobiju neke nove, zajedničke ideje za dalji razvoj, uz mentorsku podršku koju će im oba univerziteta pružiti. Smatramo da je ovaj šampionat odličan primjer nastavka dosadašnje uspješne saradnje i razumijevanja između Univerziteta u Banjoj Luci, Univerziteta u Sarajevu i UNDP-a u BiH, a s ciljem pružanja dodatnih mogućnosti za razvoj i sticanje znanja mladih generacijaˮ, navela je Anđela Pepić.

Maja Arslanagić-Kalajdžić, direktorka Centra za istraživanje i razvoj Univerziteta u Sarajevu, uključila je Univerzitet u Sarajevu u ovogodišnji šampionat.

,,Smatramo da je ovo izvrsna inicijativa koja za cilj ima podsticanje digitalne transformacije i preduzetništva na univerzitetima, kako bi se unaprijedile i digitalne i poslovne vještine univerzitetskih studenata i koja može rezultirati uspješnim poslovnim idejama koje će biti testirane u virtuelnom svijetu, sa potencijalom za prenos i u stvarni svijet i na tržišteˮ, navodi ona.

Kako kaže, ove aktivnosti su u skladu sa misijom Univerziteta u Sarajevu, koji ulaže napore i kreira inspirativno, inkluzivno i atraktivno okruženje za učenje, proučavanje, istraživanje i umjetnički rad, što omogućava da studenti, istraživači, nastavnici i ostali akteri kritički promišljaju i shvataju dinamiku globalnih i lokalnih društveno-ekonomskih, tehničko-tehnoloških i političkih procesa, te stvaraju održiva i inovativna rješenja za unapređenje kvaliteta života za sve.

Kako učestvovati u šampionatu?

Kako bi učestvovali u šampionatu, studenti treba da se registruju na bizventure.ba i da odigraju igru do kraja. Tokom igranja, važno je posvetiti posebnu pažnju odgovorima na otvorena pitanja, gdje se od takmičara traži da upisuju vlastiti tekst, a koji će na kraju činiti njihov biznis model kanvas. Po uspješnom završetku igre, svaki takmičar će imati priliku da dobije podatke o završenoj igrici, te da snimi svoj biznis model kanvas. Kako bi ostvarili pravo učešća u završnom takmičenju, potrebno da sve to pošalju na  bizventurechampionship@gmail.com. Potom će stručni žiri pregledati i ocijeniti sve prijave, a tri najbolje će biti nagrađene vrijednim nagradama, poput laptopa, tableta i slušalica, ali i vrijednom podrškom u daljem razvoju biznis ideje. Imena pobjednika biće poznata najdalje do 16. decembra ove godine. 

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12160/large_BizVenture_3.jpg