Navigacija

Odabrani su studentski projekti AGGF-a za Piranske dane arhitekture 2022.

Međunarodni projektiAktuelnostiNovosti i obavještenjaNagrade

Komesar predstavljanja Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci na Piranskim danima arhitekture 2022, doc. dr Igor Kuvač, nominovao je dva studentska projekta, koji će se takmičiti za međunarodno arhitektonsko priznanje Piranesi Student’s Honorable Mention 2022. 

Odabrani projekti su: 

1. Dnevni centar „Mozaik prijateljstva“, Slatina, Laktaši, Bosna i Hercegovina, 2021.
Student: Đorđe Đurić
Mentori: prof. dr Malina Čvoro, prof. dr Saša Čvoro i Slobodan Peulić, master inž. arh. 

2. Children’s House Baghere, Senegal, 2022.
Studenti: Andrea Jeremić, Anja Savić, Jovana Đekić i Ivan Bojanić
Mentori: prof. dr Darija Gajić

*Autori odabranih projekata se pozivaju na obavezne konsultacije u vezi sa pripremom plakata za izlaganje.

Pored odabranih, prijavljena su još tri vrijedna projekta, koji zaslužuju pohvale zbog tema razmatranja, analitičkog pristupa, koji je karakterističan za školu u Banjoj Luci, iznesenih projektantskih stavova i drugih vrijednih karakteristika svakog projekta. To su:

3. Poslovni objekat u Ul. Milana Tepića, Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 2022.
Student: Stefan Matić
Mentori: doc. dr Diana Stupar 

4. Poslovni kompleks i novi hotel Palas, Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 2022.
Student: Slaven Cvijanović
Mentor: doc. dr Marina Radulj i doc. dr Nevena Novaković

5. Idejno urbanističko rješenje gradskog bloka u Banjoj Luci – model tradicionalne bosanske arhitekture, Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 2022.
Studenti: Anja Vidović, Boris Injac i Nemanja Popović
Mentori: doc. dr Dijana Simonović, doc. dr Nevena Novaković, prof. dr Dubravko Aleksić i Andrea Virag

Čestitke studentima-autorima i nastavnicima-mentorima svih prijavljenih i odabranih projekata i puno sreće na izboru za nagrade. Odabrani projekti će biti u konkurenciji studentskih projekata sa 18 pozvanih Srednje-evropskih arhitektonskih fakulteta iz gradova: Grac, Špital, Beč, Banja Luka, Sarajevo, Split, Zagreb, Solun, Budimpešta, Peskara, Trst, Podgorica, Bratislava, Ljubljana, Maribor, Beograd, Novi Sad i London. Žiri PDA će izabrati pobjednike 25. novembra 2022, a nagrade će biti dodijeljene u subotu, 26. novembra 2022. u izložbenoj hali Montfort u Portorožu, Slovenija. Izložba svih radova ostaje otvorena do 20. januara 2023. god.

Komisija

Za potrebe objektivnog vrednovanja pristiglih prijava, komesar je prvi put ove godine organizovao komisiju za spoljnu evaluaciju studentskih projekata, koju su činili:

  1.     Sonja Rapajić, master inž. arh. (Istraživački centar za prostor i “Urbis centar”, kao predstavnik iz oblasti nevladinog sektora, te oblasti planiranja i projektovanja);
  2.     doc. dr Nermina Zagora, dipl. inž. arh. (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu i “Firma”, kao predstavnik najvećeg javnog univerziteta u BiH i oblasti projektovanja unutrašnjeg prostora); te
  3.     Bojan Šipka, master inž. arh. (“Bojan Šipka arhitekti” kao predstavnik istaknute arhitektonske prakse)

Značaj eksterne evaluacije

Po ugledu na dobre prakse evropskih škola arhitekture, spoljnu komisiju za evaluaciju studentskih projekata i neformalni izbor najboljih urbanističko-arhitektonskih projekata na SP Arhitektura AGGF-a u toku akademske 2021/22. godine (prema kriterijumima nagrade Piranskih dana arhitekture), činili su po jedan predstavnik iz nevladinog sektora, predstavnik jednog univerziteta iz regiona, te predstavnik priznate arhitektonske prakse na regionalnom nivou. Ovaj pristup eksterne evaluacije studentskih projekata omogućava distancirano i objektivno sagledavanje vrijednosti projekata prema onome kako su predstavljeni, bez usmene prezentacije, bez poznavanja konteksta procesa rada, pristupa projektantskom zadatku i sl. 

Iako sa određenim ograničenjima, pristup omogućava jedan drugačiji, nezavistan uvid u rad studenata, ali i njihovih mentora, koji je neophodan za objektivno sagledavanje kvaliteta nastavnog procesa i njegovih krajnjih ishoda. On podstiče uključivanje spoljnih zainteresovanih strana za učešće u procesima nastave i potencijalnom poboljšanju nastavnog plana i programa, doprinosi razvoju mehanizama za redovno sistematično vrednovanje, analize učinka aktuelne politike, i mjera za njeno unapređenje. Konkretnije, spoljne komisije doprinose ostvarivanju i jačanju veza sa arhitektonskom praksom i privredom, privlačenje profesionalaca, gostiju-kritičara i predavača, te razvoj specifičnih pitanja i relevantnih tema koje se tiču lokalnog i globalnog okruženja. Na ovaj način, spoljna evaluacija može da čini dio mehanizma podrške studentima za savjetovanje o budućem razvoju karijere.

Eksterna evaluacija je takođe prilika da se na jasan i transparentan način prikažu i usporede rezultati rada na Fakultetu, kao i da se objektivne povratne informacije komisije usmjere ka unapređenju nastavnog procesa. Prilikom iznošenja argumentacije za nagrađene radove, kao i generalnih utisaka o prijavljenim projektima, komisija iznosi konstruktivnu kritiku o samom izboru tema, lokacija, načina rada, prezentacije i predstavlja jednu vrstu korektivnog faktora za nastavni proces. 


Izvještaj komisije u prilogu.
 

> > > GALERIJA < < <

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12146/Djuric_05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12146/Djuric_08.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12146/Jeremic__Savic__Djekic__Bojanic_03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12146/Jeremic__Savic__Djekic__Bojanic_04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12146/Slaven_Cvijanovic_01_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12146/Slaven_Cvijanovic_07.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12146/Stefan_Matic_08.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12146/Stefan_Matic_09.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12146/Vidovic__Injac__Popovic_01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12146/Vidovic__Injac__Popovic_05.jpg

Fajlovi