Navigacija

Evropska prestonica kulture pokrenula konkurs za Memorijalni centar

AktuelnostiNovosti i obavještenjaKonkursi

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” raspisala je javni urbanističko-arhitektonski konkurs u okviru kojeg će biti izabran najbolji dizajn za kompleks budućeg Memorijalnog centra.

Posvećen žrtvama Pogroma u Južnoj Bačkoj tokom Drugog svjetskog rata, kao najznačajniji memorijalni projekat u novijoj istoriji Novog Sada, konkurs je raspisan po najvišim standardima.

„Višeznačna je važnost ovog konkursa kao još jednog velikog legata projekta Evropske prestonice kulture. Primarno, programski se bavi važnom temom, rekao bih, za cijelu Srbiju i Evropu. Arhitektonski je bitan jer je dodatno potvrdio uspješnu praksu značaja raspisivanja konkursa zasnovanih na otvorenosti, stručnosti i sveobuhvatnosti. Konačno, u urbanističkom smislu zaokružiće prostor Distrikta svojom autentičnom pričom Novog Sada u 20. i početkom 21. veka“, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Nemanja Milenković.

Žirijem koji će odlučivati o pobjedničkom urbanističko-arhitektonskom rješenju predsjedava dr Vladan Đokić. Arhitekti i rektoru Beogradskog univerziteta u odluci će pomagati i akademik Branislav Mitrović, doktorka umjetnosti i diplomirana arhitektkinja Monika Bilbija, kao i arhitekte Dušan Miladinović i Dušan Stevanović. Stručni žiri čine i istoričari, dr Gordana Petković i Petar Đurđev, kao i predstavnici Eparhije bačke i Jevrejske opštine, protojerej Vladan D. Simić i Ladislav Trajer.

U okviru kompleksa Memorijalnog centra planiraju se tri prostorno-programske cjeline: objekat Memorijalnog centra, Memorijalni park, kao i prateće uređenje parterne i saobraćajne površine, a rok za predaju konkursnih radova je 24. novembar 2022. godine do 15 časova.

 

Izvor: https://novisad2022.rs/

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12009/memorijalni_centar9.png
  • /uploads/attachment/vest/12009/memorijalni-centar-1.png