Navigacija

Održana implementacija VISUS metodologije na AGGF-u

Međunarodna saradnjaAktuelnostiNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGFRadionice i izložbe

U sklopu projekta „Smanjenje rizika od katastrofa za održiv razvoj u Bosni i Hercegovini 2018-2023“ koji provode UN agencije: UNESCO, UNDP, UNICEF, UNFPA i FAO u saradnji sa Švajcarskom ambasadom, od 17-20. maja 2022 godine u prostorijama AGGF je održan trening nastavnika i odabranih studenata AGGF Banja Luka i Arhitektonskog Fakulteta Sarajevo na temu upotrebe VISUS metodologije.

VISUS predstavlja vizuelni pregled za definisanje strategija za unaprijeđenje sigurnosti (Visual Inspection for defining Safety Upgrading Strategies) u školskim objektima i namijenjen je prvenstveno kao preliminarna procjena sigurnosti djece i nastavnika u školama, kao pomoć donosiocima odluka u odabiru prioritetnih škola u kojima se sigurnost treba unaprijediti.

UNESCO i AGGF su sklopili ugovor u okviru koga će AGGF sprovesti aktivnosti implementacije VISUS metodologije na 20 školskih objekata u 5 opština RS (Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Srebrenica i Trebinje) koje će sprovesti 2 nastavnika i 6 studenata.

Na treningu su nastavnici i studenti obučeni za primjenu VISUS metodologije teoretski kao i praktično u OŠ Dositej Obradović i Elektrotehničke škole Nikola Tesla u Banjoj Luci. Trening su sproveli kreatori VISUS metodologije koja je prihvaćena od strane UNESCO-a i pozitivno testirana širom svijeta, profesori sa Univerziteta u Udinama, Italija.

Navedene aktivnosti će nstaviti da se realizuju do kraja mjeseca juna.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11700/AGGF_UN_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11700/AGGF_UN_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11700/AGGF_UN_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11700/AGGF_UN_3.jpg