Navigacija

Otvoren javni regionalni Konkurs za učešće u Studentskom bijenalu scenskog dizajna

AktuelnostiNovosti i obavještenjaKonkursi

SCEN Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju i Bijenale scenskog dizajna pozivaju studente ili grupe studenata iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u periodu 2018–2022, u okviru ili van studija, koji preispituju temu fluidnosti, a pripadaju oblasti scenskog dizajna.

Jedan od osnovnih ciljeva Bijenala scenskog dizajna je otvaranje prostora za studente i mlade profesionalce. Bijenale je platforma koja će omogućiti susrete, razmene i saradnju stvaralaca različitih generacija, profesionalnog ili kulturno-socijalnog backgrounda. Svrha konkursa jesu selekcija i prezentacija umetničkih radova koji promišljaju temu fluidnosti, tragaju za autentičnim iskustvima, za prisutnošću u stvarnom svetu i povezanošću sa njim. Traganje može biti kroz temu i/ili kroz medij, a okosnicu čine kreativno razmišljanje, primena i razvoj zanatskog umeća u savremenom umetničkom izrazu.

Posebna pažnja u selekciji biće usmerena na predlog načina predstavljanja umetničkog dela u izložbenom prostoru. Kako je Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture uvrstila Bijenale scenskog dizajna u jedan od glavnih projekata svog programa, Bijenale će u velikoj meri biti posvećen istraživanju, osvajanju, reanimiranju i otkrivanju starih, napuštenih, nedovoljno korišćenih prostora Novog Sada, kao pozornica za različite događaje.

Rok za prijavu na konkurs je 15. maj 2022.

Prijava podrazumeva slanje popunjenog obrasca u PDF formatu na mejl: studenti@bisd.rs, sa naznakom „Prijava na Studentski bijenale“. Nakon poslatog obrasca prijave, kandidati će dobiti povratni mejl sa informacijama o postavljanju vizuelnih prikaza radova. Rad prikazati u formatu po izboru (pdf prezentacija, sajt ili video), a potrebno je da sadrži: fotografije, crtež kolaž, 3D model, video materijal, zvuk i slično.

Međunarodni žiri sprovodi prvu selekciju radova koji će biti prezentovani u katalogu. Nakon toga Kustoski tim odabira radove koji će biti predstavljeni na izložbi. U tu svrhu će biti organizovani zajednički onlajn radni formati sa Kustoskim timom kako bi se radovi prilagodili i pripremili za Studentski bijenale koje će biti održan od 03. do 09. septembra 2022. u Novom Sadu.

Za odabrane studente-autore biće obezbeđen smeštaj u Novom Sadu i moći će da posete ostale programe u okviru Bijenala scenskog dizajna. Tokom trajanja izložbe biće organizovani razgovori sa studentima-autorima odabranih radova i stručna vođenja.

Više informacija je dostupno na: www.bisd.rs/studentski-bijenale-2/

Ilustracija: Mina Stojanov 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11569/Bijenale_scenskog_dizajna_AGGF.jpg