Navigacija

“HASTAHANA” park za sve nas- poziv za idejna rješenja

AktuelnostiNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGFKonkursi

Urbana transformacija  “Hastahane”  u Sarajevu (“Park Nijaza  Durakovića ”), Bosna i Hercegovina – Inovacijski izazov

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Opštinom Centar Sarajevo, poziva domaće i međunarodne arhitekte, urbaniste, pejzažne arhitekte, te studente arhitekture i dizajna da se prijave na međunarodni poziv/inovacijski izazov za idejno rješenje javnog prostora „Hastahana“ u Sarajevu.

Poziv je otvoren od 28. 2. do 6. 4. 2022., a može mu se pristupiti na stranici https://www.urbanlab.ba/en/contests/. Učesnici se ohrabruju da osmisle inovativna rješenja inspirisana prirodom i vođena idejama stanovnika Sarajeva, koja će doprinijeti urbanoj regeneraciji „Hastahane“ - kultne lokacije u srcu Sarajeva gdje se preklapaju značajni istorijski periodi. Konkursu su prethodile javne konsultacije o budućim sadržajima i funkcijama ovog prostora, kroz koji je zaprimljeno gotovo 400 odgovora i ideja građana, i koji su sada uključeni u smjernice poziva.

Međunarodni petočlani žiri sastavljen od relevantnih renomiranih profesionalaca razmatraće dostavljene prijedloge idejnih rješenja i nagraditi tri najbolja rješenja u skladu s uslovima ovog javnog poziva. 

Nakon dodjele nagrada za tri rješenja od strane žirija, ista će biti stavljena na i javno glasanje za izbor najboljeg rješenja po mišljenju javnosti. Opština Centar namjerava podržati izradu prijedloga koji dobije naviše glasova javnosti i u saradnji sa pobjednikom javnog glasanja radiće na glavnom projektu uređenja javnog prostora „Hastahana“ u toku 2022. godine.

 

 

 

 

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11542/Hastahana_1200x600.jpg