Navigacija

Održan pomen i položeni vijenci na Spomen-ploču poginulim studentima i radnicima

UNIBLAktuelnostiNovosti i obavještenja

Povodom obilježavanja 46 godina uspješnog rada i razvoja Univerziteta, 5. novembra 2021. godine, održan je pomen i položeni su vijenci na Spomen-ploču poginulim studentima i radnicima Univerziteta u Banjoj Luci koji su kao pripadnici Vojske Republike Srpske položili svoje živote u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, kaže da je naša trajna obaveza da se zauvijek sjećamo naših 87 kolega koji su dali život za Republiku Srpsku.

„Kako bismo od zaborava sačuvali njihov herojski čin, ove godine smo u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica izdali naučnu monografiju „Studentska brigada Vojske Republike Srpske (1994-1995)“, autora prof. dr Gorana Latinovića“, poručio je rektor Gajanin.

„Hrabrost, patriotizam i viteški moral boraca iz redova studenata i profesora Univerziteta u Banjoj Luci, u teškim vremenima za srpski narod, treba da budu uzor svima nama, a u ovoj monografiji zapisan je dio onog što su naši studenti i radnici uradili za slobodu Republike Srpske“, naveo je rektor Univerziteta u Banjoj Luci. 

Predsjednik Boračke organizacije Grada Banja Luka Goran Rogić, kazao je da i nakon 27 godina od kada je formirana Studentska brigada, naviru sjećanja i uspomene.

„To su bili momenti kada je Republika Srpska bila u teškom stanju, napadnuta sa svih strana i trebalo je donijeti tešku i odlučujuću odluku. Trebalo je studente odvojiti od njihovih knjiga i dati im pušku da brane Republiku Srpsku i njen narod", podsjetio je Rogić.

Zora Vuković, majka je Borisa, koji je u 18. godini života nastradao.

„Poginuo je i prije nego što mu se rodila kćerka. Unuka nam je snaga i volja da budemo aktivni i pomognemo i drugim porodicama poginulih boraca kojima je pomoć potrebna“, rekla je Vukovićeva.

Skupu se obratio i savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske general Milan Torbica, a vijence su još položili i ministar porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske Sonja Davidović, pomoćnik ministra za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo doc. dr Jelena Starčević, savjetnik ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske prof. dr Branka Topić Pavković, dekani članica Univerziteta, predstavnici Upravnog odbora, članovi porodica nastradalih studenata i radnika, predstavnici Unije studenata Republike Srpske i Studentskog parlamenta UNIBL i drugi.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11252/%D0%90%D0%93%D0%93%D0%A4_%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11252/%D0%90%D0%93%D0%93%D0%A4_%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11252/%D0%90%D0%93%D0%93%D0%A4_%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11252/%D0%90%D0%93%D0%93%D0%A4_%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD_.jpg