Navigacija

Preminuo prof. dr Gligor Radenković

Oglasna pločaAktuelnostiNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGF

S velikom tugom vas obavještavamo da je prof. dr Gligor Radenković, vanredni profesor Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dugogodišnji gostujući nastavnik Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, preminuo 19. oktobra 2019, poslije kratke i teške bolesti.

Sahrana profesora Radenkovića će se obaviti 24. oktobra 2019. na Mokroluškom groblju u Beogradu u 14:00.

Komemoracija povodom smrti profesora Radenkovića će biti održana u skorije vrijeme na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci o čemu ćete biti blagovremeno obaviješteni.

 

Prof. dr Gligor Radenković je rođen 30. avgusta 1956. godini u Klisuri, opština Surdulica. Na Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu upisao se 1975, a diplomirao 1980. na konstruktivnom odsjeku. Na istom fakultetu magistrirao je 1983. i doktorirao 1989. 

Od 1980. do 1985. je radio kao stručni saradnik u Inženjerskom računskom centru Građevinskog fakulteta u Beogradu. Za asistenta na grupi predmeta Teorija konstrukcija prvi put izabran je 1985, a u zvanje docenta 1995. U zvanje vanrednog profesora za užu naučnu oblast Teorija konstrukcija prvi put je izabran 2003.

Od 2003. na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, na studijskom programu Građevinarstvo predavao je predmete: Tehnička mehanika 2, Statika konstrukcija 1 i 2,  Teorija konstrukcija 1 i 2, Dinamička analiza konstrukcija, Metod konačnih elemenata, Modeliranje konstrukcija i Površinski nosači. Na studijskom programu Arhitektura istog fakulteta predavao je predmet Statika konstrukcija. Bio je poznat po svom izuzetnom entuzijazmu prema nauci koji je sa ogromnom energijom prenosio studentima i saradnicima.

Profesor Radenković je objavio veći broj naučnih radova u naučnim časopisima i međunarodnim i domaćim naučnim skupovima. Publikovao je i pet monografija iz oblasti Teorije konstrukcija. 

Učestvovao je u četiri naučna projekta koje je finansiralo Ministarstvo za nauku i zaštitu životne sredine. Bio je član je više stručnih udruženja i učesnik u nizu stručnih projekata.

Uvodno predavanje profesora Radenkovića iz predmeta Staika konstrukcija 1 možete pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?v=PCNfpWTfAF4.

Kolektiv AGGF-a
 

 

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8735/Prof_Gligor_Radenkovi%C4%87.jpg