Navigacija

Nastavnici i saradnici AGGF-a pobednici urbanističko-arhitektonskog konkursa „Nova mesta“

Konferencije i skupoviOglasna pločaAktuelnostiArhitekturaRadionice i izložbe

Proces uređenja javnih prostora pod nazivom „Urbani džepovi“, pokrenut u junu ove godine, danas je dobio i svoje prvo finale. Na konferenciji za medije održanoj u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu, na kojoj su se javnosti obratili Darko Polić iz Uprave za imovinu Grada Novog Sada i Slobodan Jović predsednik Društva arhitekata Novog Sada, proglašena su najbolja i nagrađena arhitektonsko-urbanistička rešenja.

Na samom početku akcentirana je činjenica da su po prvi put u Novom Sadu, građani i građanke imali priliku da odlučuju o uređenju javnih prostora, a sam proces obeležio je visok nivo transparentnosti i demokratičnosti. Na taj način još jednom je ostvarena težnja ka većem nivou participativnosti u okviru projekata Evropske prestonice kulture, kao i visoki rezultati odabranih metoda koje Fondacija Novi Sad 2021 bira za realizaciju planiranih aktivnosti.

Samu metodologiju korišćenu u projektu Nova mesta obrazložio je Darko Polić i naveo da su sprovedeni postupci anketiranja, ispitivanja putem fokus grupa, javnog pozivanja, primanja pristiglih radova, rada žirija i selekcije i vrednovanja radova, a ono što sledi jeste realizacija tj. sređivanje javnih prostora. Pored toga, Polić je napomenuo da je ovo model koji je prvi put na ovaj način sproveden u Novom Sadu i Srbiji iz ugla struke i proglasio  pobedničke radove.

Slobodan Jović iz DANS-a izrazio je veliko zadovoljstvo što je stigao zavidan broj predloga iz zemalja u regionu i time podigao značaj celog procesa odabira i selkcije. Jović je naveo i da je ukupan broj radova pristiglih na konkurs iz zemlje i regiona 57.

Za arhitektonsko rešenje na lokaciji Sremska Kamenica, prvu nagradu dobila je grupa autora: Doc dr Malina Čvoro, d.i.a., Doc dr Saša Čvoro, d.i.a., Slobodan Peulić, d.i.a., Maja Medić, student, Neda Medić, student, Nebojša Jeremić, student. 

Brojna uređenja i rekonstrukcije javnih prostora, takozvanih Novih mesta za susrete građana i priređivanje kulturnih sadržaja, deo su priprema za 2021. godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

Podsećamo da je u saradnji sa predstavnicima mesnih zajednica, Fondacija „Novi Sad 2021“ pokrenula proces uređenja javnih prostora sa željom da kreira trajni model u kom će sugrađani biti aktivni učesnici stvaranja i uređenja javnog prostora, u cilju negovanja kulture življenja kao jednog od ključnih elemenata razvoja društva u celini. 

Preuzeto

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5140/Nagrada.png