Navigacija

Promocija Monografije arhitekte Miomirke Dragomirović Trbić

AktuelnostiNovosti i obavještenja

U galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u petak, 30. avgusta 2024. godine u 19.00 časova, promocija monografije arhitekte Miomirke Dragomirović Trbić.
 
Miomirka Dragomirović, diplomirala je 1990. na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, autorka je velikog broja projekata javnih zdanja i porodičnih objekata u Republici Srpskoj. Njen projektantski pristup podrazumijeva autentično promišljanje arhitektonskih modela moderne i postmoderne u kojem su naglašeni multivalentnost, originalan senzibilitet za odnose između arhitekture i prirode, osjećaj za volumen, svjetlost i materijale, te međusobno prožimanje umjetničkog, tehničkog i misaonog sadržaja. 
 
Na preko četiri stotine izvedenih objekata, različitih namjena i funkcija, možemo sagledati raskošan senzibilitet ove autorke u njenom studioznom pristupu oblikovanja naših želja, potreba, navika i funkcija, nalazeći uvijek savršeni balans da njene projektantske forme budu u skladu sa prirodom, karakterom namjene i vlastitih estetskih i strukturalnih principa koji su uvijek u funkciji čovjeka.

Centralni registar hartija od vrijednosti (Banja Luka 2009); Turistički rekreativni centar Pliva (Šipovo 2009); Restoran ”Monumental” (Srbac 2013); Multifunkcionalni paviljon u parku Banjsko-rekreativnog centra (Slatina 2014); Dom za njegu starih lica (Prijedor 2016); Kongresni centar (Laktaši 2016); Apartmansko naselje (Banja Luka 2018), samo su neki od prepoznatljivih objekata koji afirmativno prezentuju stvaralaštvo ove autorke.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13438/miomirka1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13438/Pozivnica.jpg