Navigacija

7. međunarodni kongres / Održiva arhitektura – energetska efikasnost

Konferencije i skupoviAktuelnostiNovosti i obavještenja

Sedma međunarodna manifestacija i kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST održaće se od 4. do 6. oktobra 2024. godine u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, sa ciljem da se šire afirmišu najznačajnije teme savremene arhitekture – održivost i energetska efikasnost uz upotrebu obnovljivih izvora energije. Organizatori sedmog izdanja ove manifestacije su: Udruženje EKOKULTPLUS, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Magazin EKO KUĆA i ARHISOLAR, a u svojstvu suorganizatora su i arhitektonski fakulteti iz regiona, posebno iz Zagreba, Podgorice i Banja Luke.

Atmosfera sa otvaranja prethodnog izdanja.

Vođeni idejom da danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanističko rješenje i djelo mora biti održivo u svim segmentima - u procesu projektovanja i planiranja, kao i kasnije, u fazama realizacije i eksploatacije objekata, organizatori će na jednom mestu okupiti arhitekte i stručnjake opredijeljene za održivu i ekološku, energetski efikasnu i solarnu opciju u arhitekturi.

Putem predavanja i izložbe svojih projekata, 10 eminentnih arhitekata - stručnjaka iz ove oblasti iz 10 zemalja svijeta, kroz umjetnički, autorski i naučni pristup prenijeće svoja iskustva i znanja i prikazati recentne projekte arhitektima, urbanistima, projektantima, dizajnerima, inženjerima iz tangencijalnih oblasti, kao i studentima i doktorantima odgovarajućih fakulteta. Kongres će takođe kroz IZLOŽBU SPONZORA I BRENDOVA na najbolji način afirmisati spoj arhitekture sa građevinskom industrijom, savremenim tehnologijama i instalacijama, sistemima građenja i upravljanja, proizvodima, materijalima, opremom, aparatima i uslugama kojima se poboljšavaju uslovi života u zgradama i koji pozitivno utiču na zdravlje ljudi, kvalitetan i komforan život u unutrašnjem prostoru, kao i na zaštitu i očuvanje prirodnih resursa.

Predavači

Predavači su i ove godine izabrani na osnovu njihovog originalnog autorskog stvaralačkog opusa i činjenice da su ujedno osnivači poznatih arhitektonskih studia, biroa ili preduzeća i koji su u većem broju predavači na poznatim svjetskim univerzitetima. Ono što povezuje sve autore je koncept povezivanja arhitekture sa prirodom i njihovog međusobnog odnosa. Takav pristup arhitekture se ne bavi samo pitanjem samo životne sredine, već i duhovnim i fizičkim zdravljem ljudi. Održiva arhitektura nadograđuje ovaj koncept sa idejom da se kroz bioklimatksi pristup projektovanja zgrada, upotrebom obnovljivih izvora energije i energetski efikasnih metoda minimalizuje ekološki otisak na prirodu i time zaštite zajednički izvori zemlja, voda i vazduh.

Ovakav izbor je učvršćen činjenicom da su gotovo svi predavači pobjednici odnoso dobitnici najvećih arhitektonskih nagrada u 2024. godini –The Pritzker Architecture Prize, EUmies Awards, RIBA, ArchDaily, Architizer, Archello, Archilovers, Dezeen.

Predavači na Kongresu su:

  • Max Hacke / Büro Hacke / Njemačka
  • Christina Seilern / Studio Seileren Architects / Engleska
  • Andrija Rusan / Rusanov Ured / Hrvatska
  • Åshild Wangensteen Bjørvik / Mad Arkitekter / Norveška
  • Goran Vojvodić / Biro.Via / Srbija
  • Cécile Brisac / Atelier Brisac / Francuska
  • Marcel Ferencz / Napur Architect / Mađarska
  • Rahel Belatchew / Belatchew / Švedska
  • Stig Mikkelsen / Mikkelsen Architects / Danska
  • Boštjan Vuga / Sadar+Vuga / Slovenija

Ovogodišnji kongres sa izložbama, tribinama i pratećim programima, imaće poseban značaj jer će pokušati da odgovori na pitanje da li će pristup arhitektonskom projektovanju i planiranju gradova zahtIJevati korJenite promene u budućim vremenima i procesima rastućeg zagađivanja atmosfere i klimatskih promena.

'Ova velika manifestacija anticipira teška vremena i probleme sa kojima se suočava savremena civilizacija, a odgovore svakako treba tražiti i kroz afirmaciju održive i energetske efikasne arhitekture, uz korišćenje obnovljivih izvora energije. To su ujedno i ključne riječi ovog kongresa i predstavljaju putokaz ka kreativnim i zelenim tehnologijama, otvaraju nove vizije budućnosti i grade sadašnjost na održivim osnovama u svakom smislu’, kaže predsjednik Organizacionog odbora Kongresa, arhitekta mr Vladimir Lovrić.

Ulaznice

Sve informacije o predavačima, programu, cenama kotizacija možete naći na sajtu www.congress-saee.com

Rane uplate - kupovina kotizacija sa popustom od 20% je omogućena do 1. 9. 2024. godine, odnosno do popune mjesta. Poslije ovog datuma cena kotizacija biće u punom iznosu. Za studente smo omogućili kupovinu kotizacija po posebnim cijenama. Za pravna lica za 3 i/ili više učesnika obezbijeđen je popust od 30%. Omogućeno je plaćanje virmanom (preko računa) i onlajn platnim debitnim i kreditnim karticama.

 

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13433/baner-saee2024.gif
  • /uploads/attachment/vest/13433/kongres_7.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13433/saee_2023-10.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13433/saee_2023-19.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13433/saee_2023-31.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13433/saee_2023-32.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13433/saee_2023-05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13433/saee_2024-predavaci-insta.jpg