Navigacija

Zgrada Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta iz Banja Luke predstavlja Bosnu i Hercegovinu na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi Cemex 2024

AktuelnostiNovosti i obavještenjaNagrade

Zgrada Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjoj Luci, čiji su autori prof.dr Saša Čvoro i prof.dr Malina Čvoro, predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na natječaju za dodjelu 33. međunarodne Graditeljske nagrade Cemex, kojom se nagrađuju najkvalitetniji građevinski projekti na svjetskom nivou. Dodjela priznanja održat će se krajem godine u Meksiku.  

Nacionalnog predstavnika Bosne i Hercegovine odabrali su članovi Odbora nagrade prof. dr. Gordana Broćeta, vanredni profesor Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Sveučilišta u Banjoj Luci, arhitekt Hasan Ćemalović te doc. dr. sc. Valerija Kopilaš, dipl. ing. arh., s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru. Odabrani projekt natječe se u kategoriji Javne i poslovne građevine zajedno s finalistima iz cijelog svijeta. 

„Prepoznavanje kreativnosti i izvrsnosti u graditeljskoj praksi, kao i nove ideje te njihova realizacija korištenjem inovativnih i održivih materijala poput različitih vrsta betona glavni su ciljevi ove nagrade. Raduje me što projekti iz Bosne i Hercegovine već godinama uspješno sudjeluju na međunarodnom natječaju za ovu nagradu pa tako i ovogodišnjem nacionalnom predstavniku želim sreću i uspjeh u Meksiku“, rekao je prilikom proglašenja nacionalnog pobjednika Alen Voloder, predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska. 

Graditeljska nagrada Cemex uspostavljena je sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije Cemex. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. 

Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima obiteljske, višestambene, javne i poslovne te infrastrukturne gradnje, zatim zajedničkih prostora i kreativnosti u betonu, a posebna nagrada održiva budućnost dodjeljuje se i projektu koji pokazuje visoku razinu usklađenosti s nekim od 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja. 

Cemex kroz godine prilagođava kategorije nagrada i unaprjeđuje kriterije ocjenjivanja kako bi reflektirali globalne graditeljske trendove i usmjerenja prema održivoj, trajnoj i okolišno učinkovitoj gradnji. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje Cemexovog aktivnog sudjelovanja u međunarodnoj građevinskoj kulturi. 

Za više informacija o nagradi posjetite https://premioobrascemex.com/



Kategorija Javne i poslovne građevine

Zgrada Arhitektonsko – građevinsko – geodetskog fakulteta Sveučilišta u Banjoj Luci 

Predstavnik projekta: Saša Čvoro
Arhitektonsko rješenje: Saša i Malina Čvoro, Arhitektonsko – građevinsko – geodetski fakultet, Banja Luka
Projekt konstrukcije: Radovan Beleslin, Arhitektonsko – građevinsko – geodetski fakultet, Banja Luka
Izvođač: Tigar d.o.o.

Fotografije: Relja Ivanić


Izgradnja nove zgrade Arhitektonsko – građevinsko – geodetskog fakulteta predstavlja težnju svih zaposlenih od vremena osnivanja, 1996. godine do danas. Nakon provedenog idejnog arhitektonskog natječaja i izrađene tehničke dokumentacije, predviđena je intervencija na postojećoj zgradi „Tereza” koja se nalazi u centralnom dijelu Sveučilišnog grada u Banjoj Luci. Postojeći objekt je izgrađen 1889. godine za vojne potrebe i bio je u lošem stanju prije početka radova. Intervencija je obuhvatila sanaciju, rekonstrukciju i dogradnju postojećeg objekta. Cilj projekta je bio sačuvati karakter postojeće zgrade i kroz transformaciju unijeti novo značenje u prostor. Izgradnja objekta koja obuhvaća ukupnu neto korisnu površinu od 6.980 m2 katnosti Po+P+3 započela je 2012. i privedena kraju 2023. godine.

Izvor: CEMEX

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13425/aggf_1.png
  • /uploads/attachment/vest/13425/aggf_zgrada.jpg