Navigacija

Održani sastanci stejkholdera u APLE Pop-Up Lab Banja Luka

Međunarodni projektiAktuelnostiArhitekturaNovosti i obavještenjaRadionice i izložbe

Projekat Erazmus+ APLE identifikuje i povezuje najistaknutije stejkholdere iz institucija, poslovnih subjekata i organizacija koji se bave planiranjem, urbanizmom i arhitekturom. Razvojna strategija ovog projekta se zasniva na bliskoj saradnji sa lokalnim stejkholderima i njihovim angažovanjem krzo kreiranje zajedničke baze podataka o mogućnostima, potrebama i očekivanjima. U ovom kontekstu AGGF od početka projekta prošle godine eksperimentiše sa različitim načinima komunikacija sa stejkholderima, kao što su studijska putovanja, stručne posjete, javne prezentacije, izložbe, žiriranja, pozivna predavanja isl. Jedan od njih su sastanci sa stjekholderima. Dva ovakva zvanična sastanka u nizu su već održana, a očekuje se da ih bude još. Sastanci su održani u formatu Pop-Up Cafe-a sa dvije fokus grupe stejkholdera, na teme dijalog arhitekata sa grupom arhitekata/autora (učesnika izložbe A.25), i nove prakse u fokusu, sa grupom arhitekatakoji se bave nekonvecionalnim arhitektonskim praksama.

*APLE je skraćenica koja označava Arhitektonske pop-up laboratorije za razmjenu znanja između akademije i prakse.

 

APLE Pop-Up Cafe #1: Dijalog arhitekata

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci organizovao je prvi APLE Pop-Up Cafe u Banjoj Luci, što je prvi u nizu zvaničnih sastanaka stejkholdera u okviru projekta Erazmus+ APLE.

Sastanak je bio fokusiran na dijalog sa predstavnicima arhitektonske prakse u Republici Srpskoj (projektanti-autori) sa temom veze između škole arhitekture i arhitektonske prakse, te moguće budućnosti ovog odnosa.

Program kafea obuhvatao je promociju kataloga izložbe A.25 - 25 godina (škole) arhitekture u Republici Srpskoj, predstavljanje projekta Erazmus+ APLE i razgovor na temu projekta.

Dijalog se vodio na tri glavna postavljena pitanja:

  1. Arhitektura u Republici Srpskoj danas - autorske arhitektonske prakse;
  2. Studentske prakse;
  3. Nove prakse - nove arhitekte.

Na radnoj sesiji "Arhitektura u Republici Srpskoj danas - autorske arhitektonske prakse", moderatori Saša Čvoro, Malina Čvoro i Isidora Komljenović vodili su diskusiju sa učesnicima Miomirkom Dragomirović Trbić (Polis), Gordanom Poparić (BG PROJEKT), Draganom Kovačević (Unaing), Nemanjom Banjcem i Stefanom Gužvićem (Routing Group). Teme su uključivale aktuelno stanje i izazove u arhitektonskoj praksi u Republici Srpskoj. Osnovni problemi identifikovani su kao nedostatak ključne institucije za okupljanje stručnjaka, neadekvatni zakoni i uticaj privatizacije na struku. Takođe je naglašena potreba za boljom obukom mladih arhitekata, koji su nedovoljno pripremljeni za rad u birou i slabo informisani o specijalizacijama u praksi. Finansijske poteškoće, odliv talenata u inostranstvo i slaba povezanost stručnjaka dodatno otežavaju rad arhitekata. Učesnici su predložili usku specijalizaciju i bolju saradnju kao moguće načine za unapređenje situacije. Posebno je pohvaljena izložba A.25, koja obeležava 25 godina arhitekture u Republici Srpskoj. Diskusija je zaključena naglašavanjem važnosti povezivanja obrazovnih ustanova i stručne prakse, jer fakulteti predstavljaju početnu i završnu tačku u razvoju profesionalnih arhitekata.

Na radnoj sesiji "Studentske prakse" moderatori Maja Milić Aleksić, Nemanja Petković i Ivan Bojanić vodili su diskusiju sa učesnicima Darijom Gajić, Željkom Kusićem, Bojanom Šipkom, Andreom Janičić, Srđanom Lakićem, Jelenom Mamlić, Milicom Borić i Đurđinom Sekerez. Teme diskusije uključivale su aktuelno stanje i izazove u vezi sa studentskom praksom. Učesnici su istakli da firme rijetko primaju studente na praksu, a da je 15 dana praktičnog rada nedovoljno za sticanje značajnog iskustva. Problemi uključuju nedostatak institucionalne podrške, slabu informisanost studenata i pritisak ispitnih rokova. Takođe je naglašena potreba za boljom obukom mladih arhitekata, dugotrajnijom i plaćenom praksom, kao i za većim uključivanjem studenata u terenski rad i specijalizaciju. Ivan Bojanić je ukazao na potrebu za boljom informisanošću studenata o mogućnostima prakse, dok su drugi učesnici istakli značaj proaktivnog pristupa studenata u traženju prakse. Miomirka Dragomirović-Trbić i Gordana Poparić ukazali su na neophodnost aktivnog angažovanja studenata tokom prakse, a Željko Kusić je naglasio značaj učenja od studenata koji dolaze u bioroe sa svježim idejama i entuzijazmom.

Na radnoj sesiji "Nove prakse - nove arhitekte," moderatori Dajana Papaz i Aleksandar Marić razgovarli su sa učesnicima Anjom Savić, Anastasijom Šarenac, Jovanom Romčević Šukalo, Želimirom Zrnićem i Aleksandrom Granolićem. Razmatrali su mogućnosti zaposlenja za diplomirane arhitekte u Banjaluci, naglašavajući kako tradicionalne pozicije u projektovanju i dizajnu, tako i nekonvencionalne opcije. Istaknute su tri grupe nekonvencionalnih zanimanja: umjetnost (scenografija, slikarstvo, vajarstvo, muzika, dizajn nakita i odjeće), virtuelna stvarnost (kreiranje i izrada virtuelnih svjetova) i menadžment (organizacija i realizacija projekata). Aleksandar Granolić je primjetio sve veći broj arhitekata u gejming industriji i digitalizaciji, a Željimir Zrnić je naglasio značaj novih tehnologija poput metaversa i virtuelne realnosti za arhitektonsku struku. Diana Stupar je dodala da je gejming industrija danas bolje plaćena od tradicionalnih umjetnosti i da sve više ljudi, posebno mlađe generacije, živi u virtuelnom svetu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA / APLE Pop-Up Cafe #1

 

APLE Pop-Up Cafe #2: Nove prakse u fokusu

U četvrtak, 16. maja, u prostoru -1.15 BUNKER u podrumu nove zgrade AGGF-a, održan je APLE Pop-Up Cafe #2, drugi u nizu zvaničnih sastanaka stejkholdera u okviru projekta Erasmus+ APLE.

Ovaj Pop-Up Cafe bio je fokusiran na predstavljanje eksperimentalnih praksi na granici arhitektonske profesije, sa ciljem prikazivanja mogućnosti unapređenja i širenja profesionalnog djelovanja arhitekata, sa naglaskom na samozapošljavanje studenata, budućih arhitekata.

Format panela 7x7 omogućio je predavačima da podijele svoja iskustva o osnivanju i vođenju svojih autorskih praksi. Sedam izlagača, od kojih je svaki imao 7 minuta vremena, predstavili su sebe kroz svoju praksu i svoju vezu sa arhitekturom:

  • Arhitekte u studiranju: ANIA/Nemanja, Isidora, Aleksandar, Anastasija
  • Arhitekte u digitalnom dizajnu: Jovana Romčević/MAM
  • Arhitekte u gejmingu: Bojan Tripković/3PKO
  • Arhitekte u produkt dizajnu: Aleksandra Ivanković/IMAGINARIUM
  • Arhitekte u enterijerima: Lazar Stanišljević/LU
  • Arhitekte u grafičkom dizajnu: Bojan Galić/BUNKER
  • Arhitekte u kulturi: Monika Bilbija Ponjavić

Cilj događaja bio je predstaviti eksperimentalne prakse koje izlaze iz okvira konvencionalnog pojma bavljenja arhitekturom i ukazati na dijapazon arhitektonskih praksi koje djeluju i izvan lokalnog konteksta. Osim toga, događaj je bio prilika za širenje mreže stejkholdera u projektu i jačanje veza između škole arhitekture i spektra autorskih arhitektonskih praksi, kroz aktivnosti APLE Pop-Up Lab.

GALERIJA FOTOGRAFIJA / APLE Pop-Up Cafe #2

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13280/APLE_POP-UP_CAFE_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13280/PRIJEDLOG_GRIDA_1.jpg