Navigacija

Kiosk K67 stigao na AGGF!

AktuelnostiNovosti i obavještenja

Na naš fakultet, danas je stigao Kiosk K67 (Saša Mahtig, 1967)! Ovaj ikonični simbol jugoslovenskog modernizma je izuzetno djelo dizajnerskog nasljeđa, dio muzejskih postavki širom svijeta i dio istorije arhitekture, dizajna i umjetnosti.

Nabavka i postavka Kioska K67 je definisana detaljima Erazmus plus projekta APLE (Arhitektonske pop-up laboratorije za razmjenu znanja između akademije i prakse) koji sufinansira Evropska komisija. 

Instalacija kioska K67 u Univerzitetskom gradu i u javnom prostoru grada Banja Luka, predstavlja nastavak višegodišnjeg zanimanja i istraživanja teme jugoslovenskog modernizma u arhitekturi i urbanizmu. Grupa istraživača okupljenih oko Istraživačkog centra za prostor, DOCOMOMO BiH, te studenata i mentora na Arhitektonsko-građevionsko-geodetskom fakultetu je već nekoliko godina u dvije generacije studio projekata tretirala ovu temu. Studio DOCOMOMO tokom akademske 2021/22. godine i Crveni studio tokom akademske 2022/23. godine su rezultirali sa dvije arhitektonske pop-up izložbe održane u Domu omladine Banja Luka: Izložba DOCOMOMO studio Banja Luka, 25. 5. 2022. i Izložba Crveni studio, 14. 2. 2023. godine. 'DOCOMOMO studio Banja Luka'  je takođe dobitnik priznanja HERSUS u kategoriji Education-Instructors.

U okviru projekta Erasmus+ APLE, Kiosk K67 ima nekoliko uloga:

  1. Studija slučaja specifičnog problemskog pristupa temi i zadatku u kolaborativnoj i kokreativnoj vrsti projekta u razmjeri 1:1;
  2. Kiosk K67 je svojevrsni izlog APLE Pop-Up Lab-a Banja Luka i projekta Erasmus+ APLE koji ima funkciju da proces rada na projektu i rezultate projekta, te dugoročno održivi model funkcionisanja predstavi javnosti i širokom krugu zainteresovanih stejkholdera u javnom prostoru;
  3. Kiosk K67 može da eksperimentiše sa različitim namjenama i programima, koji su bliski javnom prostoru univerzitetskog grada i funkciji univerziteta, poput predavanja, prezentacija, promocija, izložbi, radionica, brojnih kulturnih i drugih događaja.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13250/AGGF_kiosk_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13250/AGGF_kiosk_1%D0%90.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13250/AGGF_kiosk_5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13250/AGGF_kiosk_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13250/AGGF_kiosk_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13250/AGGF_kiosk_4.jpg