Navigacija

Predstavljen kineski solarni kalendar

AktuelnostiNovosti i obavještenja

Izložba „Čaj, ljubav i svijet“, na kojoj je predstavljen kineski solarni kalendar, otvorena je 1. februara 2024. godine u holu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog u Banjoj Luci, u Univerzitetskom gradu. 

Ovu izložbu, organizovanu od strane Konfucijevog instituta u saradnji sa Međunarodnim udruženjem naučnih radnika, publika će moći pogledati do 10. februara. Ovo je i prvi u nizu događaja koji Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci organizuje povodom obilježavanja Kineske nove godine.

Profesor Ljubiša Preradović, idejni tvorac izložbe, istakao je u svom obraćanju na otvaranju da su projekat „Čaj, ljubav i svijet“ 2019. godine zajedno pokrenuli Udruženje za esperanto u Tjenđinu, Univerzitet nauke i tehnologije u Tjenđinu i Kulturna baza čaja u Hangdžou u okviru Univerziteta za poljoprivredu i šumarstvo Džeđiang, te da je ove godine projekat nastavljen, a u sklopu istog je organizovana izložba posvećena kineskom solarnom kalendaru. 

Direktori Konfucijevog instituta doc. dr Ljiljana Stević i prof. dr Luo Sjaoru izrazili su zadovoljstvo što zajedno sa prorektorima, dekanima, profesorima, studentima i ostalim kolegama i gostima na ovaj način proslavljaju početak najvažnijeg kineskog praznika te su poručili da će nastaviti sa organizovanjem ovakvih i sličnih kulturoloških događaja na kojima će šira javnost moći da se bliže upozna sa kineskom kulturom i običajima.

O kineskom solarnom kalendaru:
Stari Kinezi su podijelili godišnje kretanje Sunca na 24 perioda, a odnose se na 24 događaja koji označavaju promjene godišnjih doba. Ovaj, jedinstveni, kineski kalendar prati i opisuje vremenske promjene, kulturne manifestacije i praznike, običaje, daje savjete o ishrani, kao i o vježbanju u tom periodu. 

Svaki segment (period) je nazvan određenim „solarnim terminom“. Dvadeset četiri solarna termina potiču iz predjela Žute rijeke, koji predstavlja istorijski centar najvećih političkih, ekonomskih, kulturnih i poljoprivrednih aktivnosti.

Solarni termini se nerijetko pominju i u dječijim pjesmama, baladama i poslovicama. 

Ovaj kalendar je registrovan 30. novembra 2016. godine u UNESCO-vu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa. 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13098/AGGF_Konfucijejpg__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13098/AGGF_Konfucijejpg__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13098/AGGF_Konfucijejpg__5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13098/AGGF_Konfucijejpg__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13098/AGGF_Konfucijejpg__6_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13098/AGGF_Konfucijejpg__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13098/AGGF_Konfucijejpg__8_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13098/AGGF_Konfucijejpg__7_.jpg