Navigacija

Okrugli sto "Perspektive industrijskog nasljeđa"

AktuelnostiNovosti i obavještenja

Univerzitet u Sarajevu – Pedagoški fakultet i NK ICOMOS u BiH sa zadovoljstvom najavljuju održavanje okruglog stola:

„Perspektive industrijskog nasljeđa“

Dok međunarodne organizacije za zaštitu spomenika danas pokušavaju pronaći odgovor kako očuvanje kulturne baštine može podsaknuti klimatske akcije, te promovišu ulogu baštine kao pokretača održivog razvoja, pojedine zemlje u regionu ne prepoznaju značaj industrijskog nasljeđa koje predstavlja neupitne dokaze o procesu industrijalizacije, najveće ekonomske i društvene revolucije u istoriji čovječanstva. Ova kulturna kategorija ostaje zanemarena. Njene istorijske, društvene, naučne i estetske vrijednosti i dalje nisu prihvaćene od javnosti, službenih politika i konzervatorskih organizacija, kao sastavni dio kulturne tradicije, o čemu svjedoči i trenutna lista nacionalnih spomenika BiH. Rušenje jednog od najznačajnijih industrijskih spomenika, Električne centrale u Sarajevu, zahtijeva da akademska javnost hitno djeluje na isticanju značaja i vrijednosti ove kulturne baštine.

Okrugli stol okupiće profesionalce i naučnike iz zemalja regiona s kojima BiH dijeli dio zajedničke industrijske prošlosti. Osnovni cilj je uspostava što kvalitetnije saradnje i povezivanja na polju razmjene iskustava i znanja u oblasti zaštite industrijskog nasljeđa.

Planirana akademska rasprava je prvi korak u domaćoj javnoj percepciji ovog značajnog nasljeđa kao dijela domaće i univerzalne baštine.

Moderatori okruglog stola su: prof. dr  Elša Turkušić Jurić, predsjednik NK ICOMOS u BiH i prof. dr Miroslav Malinović, Univerzitet u Banjoj Luci.


U radu okruglog stola se može učestovati uživo i putem internet platforme uz prethodnu prijavu na adresu industrijanaslijede23@gmail.com

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12976/1_Event_cover_Black_Crtez.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12976/2_Program.jpg

Fajlovi