Navigacija

Održana godišnja skupština Društva geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske

AktuelnostiGeodezijaNovosti i obavještenja

Godišnja skupština Društva geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske održana je u periodu od 1.12-3.12. u Gradu sunca u Trebinju.

Skupštini je prisustvovalo oko 280 učesnika, članova i gostiju. Značaj skupa dodatno su naglasili predstavnici ključnih institucija za geodeziju: Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Republički geodetski zavod Srbije, Agencija za katastar Sjeverne Makedonije, Uprava za katastar i državnu imovinu Crne Gore, Švedska geodetska uprava Lantmateriet, kao i predstavnici fakulteta iz regiona, privatnih geodetskih organizacija i javnih preduzeća. 

Skupštini su prisustvovali predstavnici Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. 

Takođe, uručena je i Plaketa počasnog člana Društva. U skladu sa Statutom Društva za počasnog člana može biti izabran član Društva, za dugogodišnje aktivno angažovanje, rad i doprinos u ostvarenju ciljeva i zadataka Društva. Ove godine plaketa je uručena prof. dr Draganu Macanoviću, koji je penziju stekao na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu.

Za člana Upravnog odbora izabran je i Slavko Vasiljević , viši asistent sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta.

S obzirom na to da je ova Skupština bila i Izborna Skupština za predsjednika Skupštine društva izabrana je Sanja Tucikešić, doc. dr sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta.

Nakod radnog dijela skupštine održana je sesija predavanja, koja se sastojala od osam prezentacija, a dva predavača su sa našeg fakulteta dr Mladen Amović, inž. geod. i ma geod. Tanja Đukanović.

Mladen Amović, zaposlen na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu i kao direktor Automated Geosolutions iz Banja Luke, održao je predavanje na temu: „Primjena geoinformacionih sistema u upravljanju infrastrukturom katastra vodova“ .

Tanja Đukanović sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta iz Banja Luke je održala prezentaciju na temu: „15 godina geodetskog fakulteta u Republici Srpskoj“ . 

 Ona je predstavila sve bitne aktivnosti koje sprovodi Studijski program geodezija, o svim realizovanim projektima, kao i o projektima koji su u toku. Istaknuto je i da je ostvaren dijalog sa privredom, republičkim organima uprave, jedinicama lokalne samouprave i geodetskim i drugim organizacijama.

Održana je sesija predavanja, koja se sastojala od osam prezentacija. Ovaj događaj je rezultat zajedničkog truda i posvećenosti članova Društva. 

Na Skupštini Društva geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske, održanoj u Trebinju, potpisana su tri važna Sporazuma o saradnji između Društva i:

  • Saveza geodeta Srbije (Mladen Šoškić),
  • Udruženja osnivača i vlasnika privatnih geodetskih organizacija Srbije – Geoudruženje (Vasilije Đurić), i
  •  Komore trgovaca, ovlašćenih geodeta i trgovačkih društava za geodetske radove Republike Makedonije.

Sporazum je rezultat dugotrajnih pregovora i zajedničkog interesa potpisnica sporazuma za unaprijeđenje i promociju geodetske struke u regionu. 

Ovi Sporazumi fokusiraju se na zajedničke napore u promociji, razvoju, i usklađivanju standarda geodetske struke na lokalnom i međunarodnom nivou. Ključne tačke sporazuma obuhvataju planiranje i realizaciju zajedničkih aktivnosti, razmjenu informacija, iskustava, te podršku edukaciji i projektima od zajedničkog interesa. 


Više detalja na sajtu: 
- https://www.ugigrs.com/skupstina-drustva-geodetskih-inzenjera-i-geometara-republike-srpske-trebinje-2023/
- https://www.ugigrs.com/u-trebinju-potpisana-tri-znacajna-sporazuma-o-saradnji/
  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13016/Skupstina_drustva_geodeta-12.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13016/Skupstina_drustva_geodeta-1A.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13016/Skupstina_drustva_geodeta-2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13016/Skupstina_drustva_geodeta-3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13016/Skupstina_drustva_geodeta-4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13016/Skupstina_drustva_geodeta-11.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13016/Skupstina_drustva_geodeta-5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13016/Skupstina_drustva_geodeta-6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13016/Skupstina_drustva_geodeta-9.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13016/Skupstina_drustva_geodeta-14.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13016/Skupstina_drustva_geodeta-7.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13016/Skupstina_drustva_geodeta-8.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13016/Skupstina_drustva_geodeta-10.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13016/Skupstina_drustva_geodeta-13.jpg