Navigacija

Studijsko putovanje u Rijeku

Aktuelnosti

Tragom prestonice kulture

Studenti i nastavnici studijskog programa arhitektura, boravili su krajem maja u Rijeci. U okviru trodnevnog putovanja, imali su priliku da uz stručna vođenja posjete brojne objekte savremene hrvatske arhitekture, prije svega autorsku arhitekturu Idisa Turata, zatim legat projekta Rijeka- Evropske prestonice kulture 2020. godine i remek djela moderne jugoslovenske arhitekture. 

Putovanje je počelo posjetom objektu Slatkovodni akvarijum i Muzej rijeka u Karlovcu (3LHD 2016), a nastavljeno šetnjom centrom Opatije, uz nezaobilazne Park Angiolina i Lungo mare.

Glavni dio programa odvijao se u Rijeci. Stručno vođenje i obilazak Kampusa Sveučilišta u Rijeci priredila je voditeljka razvoja kampusa. Predmet interesovanja su bili Filozofski fakultet (Zavod za arhitekturu, Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, 2010) i zgradaUniverzitetskih odjela (Dario Gabrić, Građevinsko-arhitektonski fakultet Sveučilišta u Splitu). Domaćin obilaska rekonstruisanog objekta Akademije primjenjenih umjetnosti je bio dekan prof. Hrvoje Urumović, koji je naše studente i nastavnike proveo kroz sve umjetničke ateljee i izlagačke prostore akademije.

Slijedio je obilazak spomenika industrijskog nasljeđa u Rijeci / rekonstrukcija i revitalizacija industrijskog kompleksa Rikard Benčić, koji kao legat projekta Rijeka - Evropska prestonica kulture danas predstavlja riječki Art park i sadrži: Muzej Grada Rijeke (arh. Irma Hujić), Muzej moderne i savremene umjetnosti (arh. Dinko Peračić, 2017), Dječiju kuću (arh. Saša Randić, 2020) i Gradsku biblioteku (arh. Saša Randić). Domaćini obilaska je bio Ivan Šarar, direktor projekta Rijeka 2020.

Jednako zanimljiv je bio obilazak Riječkog starog grada, Gradske tržnice, Trga Ivana Koblera, lukobrana, Centra grada, Korza, Mosta branitelja (3LHD, 2001), Riječine i drugih važnih i arhitektonski vrijednih objekata centra Rijeke. Poseban kuriozitet je predstavljalo vođenje arhitekte Idisa Turata koji je zajedno sa svojim projektnim timom bio domaćin obilaska kuće Pećina i gnijezdo (2012) i Hotela Navis Opatija (2016).

Posljednji dan je bio planiran za obilazak ostrva Krk, do kojeg se kopnenim putem dolazi čuvenim Krčkim (Titovim) mostom (Mostogradnja Beograd i Hidroelektra Zagreb, 1980). Ovo je bila prilika za obilazak savremenih objekata iz tipologije školskih zgrada, Osnove škole ''Fran krsto Farkopan'' (2005) i dječje ustanove Katarina Frankopan (2009) autora Saše Randića i Idisa Turata.

Vrhunac putovanja bila je posjeta mjestu Malinska i ruševini hotela Haludovo Palas, nekada najvećeg hotelskog kompleksa u SFRJ, autora Borisa Magaša iz 1968.  godine, koji je već decenijama napušten, a u skorije vrijeme je jedna od zvijezda popularne dokumentarne serije Betonski spavači (Saša Ban, Hulahop i HRT, 2016, 2019.)

Kao i na svakom studijskom putovanju, nije izostala atmosfera studentske ekskurzije i dobro provedeno slobodno vrijeme, kao najbolja preporka za neki sljedeći put.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12684/Studijsk_putovanje_Rijeka_AGGF__6_.jpg