Navigacija

Studenti AGGF-a gradili u Trebinju

AktuelnostiNovosti i obavještenjaRadionice i izložbe

Studenti 6. semestra studijskog program arhitektura, Arhitektonsko- građevinsko- geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, boravili su prošle sedmice u Trebinju, gdje su radili na realizaciji semestralnog projekta iz predmeta Dizajn malog mjerila.

Po modelu projekta small SCALE Istraživačkog centra za prostor, rad je podrazumijevao prepoznavanje i odgovore na realne probleme i potrebe javnog prostora i stanovnika naselja Krš u Trebinju, upotrebom različitih prostornih taktika i inovativnih alata, kao što su kokreacija i kolaboracija. Studenti su kroz projekat privremene prostorne instalacije imali priliku da steknu praktična znanja u oblasti koncipiranja i izrade dizajna malog mjerila sa naglaskom na učenje kroz realizaciju. “U ovom slučaju dizajn nije shvaćen kao roba, a uloga arhitekte se iz pasivne pozicije onoga koji je plaćen, da u ime nekoga proizvode ideju za tržište, seli u domen društveno korisnog djelovanja u susretu arhitekture i aktivizma.”

Realizacija je podrazumijevala postavku privremene prostorne instalacije u javnom prostoru naselja Krš, u Trebinju, koja ukazuje na vrijednosti i potencijale graditeljskog nasljeđa u pravcu razvoja održivog kulturnog turizma. Njena postavka predstavlja eksperimentalni model djelovanja u osjetljivim područjima graditeljskog i kulturnog nasljeđa. Ona takođe simulira mogućnosti aktiviranja drugih javnih prostora u naselju koristeći kreativne prostorne taktike, te uz angažman lokalnih umjetnika, zanatlija i kreativaca. 

Autori projekta su Nemanja Ćuso, Miloš Marčeta, Nataša Jotić, Marijana Makarić, Tamara Novaković, Fatima Abazović, Branka Jakovljević i Dragoljub Kopranovi, uz mentorstvo doc. dr Igora Kuvača. Sa studentima su takođe radili mentori iz Istraživačkog centra za prostor, doc. dr Isidora Karan, Saša Zečević, MA Arh. i Dejan Puhalo, dipl. prostorni planer.

Naselje Krš, Nacionalni spomenik

Naselje Krš (poznato kao Omanovića-mahala) je jedno od najstarijih urbanih cjelina u gradu Trebinju, i dio je nacionalnog spomenika “Istorijsko gradsko područje Trebinja”. Mahala se tokom 17. vijeka razvila na strmim padinama sjeverno iznad Starog grada. Odlikuju je uske i strme ulice sa malim kamenim kućama za stanovanje. U dokumentu o zaštiti Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH navodi se sljedeće: “Objekti su gusto grupisani, skromnih dimenzija, prizemni ili jednospratni, natkriveni kosim krovovima pokrivenim kamenim pločama. Fasade su kamene, od lomljenog kamena slaganog u nepravilne redove. Po načinu gradnje i materijalima, arhitektura se označava kao pučka, karakteristična za Hercegovinu”.

Laboratorija kulturnog turizma

Nažalost, ovaj vrijedan spomenik, kulturno (graditeljsko) nasljeđe Bosne i Hercegovine je danas pomalo marginalizovan i slabo iskorišćen. Kao takvo, naselje Krš je dio laboratorije kulturnog turizma u okviru H2020 TExTOUR projekta, prepoznato kao prostorni poligon unutar pilot lokacije Trebinje, sa potencijalom za provođenje jedne od tri akcije koje doprinose integraciji kulturnog nasljeđa i turizma (kao vodeće privredne grane Trebinja).

StartArt! Fest, Krš, Trebinje, 3-7. 7.

Studentski projekat je bio glavni dio prvog StartArt! Festa, održanog u periodu od 3. do 7. jula. Program festivala je bio podijeljen u dvije cjeline, “Građenje Krša” i “Naseljavanje Krša”, a obuhvatao je nekoliko aktivnosti kao što su razgovor o projektu, muzičko veče, iskustvo građenja Krša za turiste i građane, te otvaranje dvije pop-up izložbe.

Festival je otvoren u ponedjeljak u prisustvu svih učesnika, stanovnika naselja Krš i predstavnika različitih aktera i institucija koje su učestvovale u kokreativnom procesu osmišljavanja samog festivala, među kojima su predstavnici Grada Trebinja, Muzeja Hercegovine, Turističke organizacije Trebinje i drugih.

Festival je zatvoren postavkom pop-up izložbe idejnih rješenja za arhitekturu unutrašnjeg prostora Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Banja Luka, koji su nastali kao semestralni projekat na predmetu Studio projekat 6 (Enterijer i dizajn), kod nastavnika prof. dr Saše Čvora, prof. dr Maline Čvoro, Doc. dr Marine Radulj, doc. dr Igora Kuvača i saradnika Une Okilj i Milane Nedimović, viših asistenata na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

StartArt! Festival, kao i cijeli projekat TExTOUR ko-finansira Evropska komisija.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12675/20230707_202304.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12675/20230707_120258.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12675/20230706_191129.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12675/20230703_193231.jpg