Navigacija

Održan V naučno-stručni simpozijum Energetska efikasnost – ENEF 2023

Konferencije i skupoviAktuelnostiNovosti i obavještenja

Uspješno je održan V naučno-stručni simpozijum Energetska efikasnost – ENEF 2023 od 26. do 27. aprila 2023. godine u organizaciji Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, kao i uz podršku Saveza energetičara Republike Srpske. 

Na svečanom otvaranju simpozijuma prva se obratila i pozdravila prisutne predsjednica programskog odbora ENEF-a 2023 prof. dr Darija Gajić, zatim prof. dr Saša Čvoro, dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, kao domaćin ispred svih organizatora. Nakon domaćina skupu se obratio prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Strain Posavljak, zatim profesor doktor Zoran Vujković, pomoćnik ministra za resor naučnotehnološkog razvoja u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske. Na kraju uvaženi profesor emeritus doktor Branko Dokić se ispred osnivača simpozijuma ENEF-a obratio prisutnima i svečano otvorio SIMPOZIJUM ENEF 2023.  

ENEF tim 2023 se zahvaljuje inicijatorima i osnivačima simpozijuma ENEF , profesoru emeritusu Branku Dokiću, profesoru Milenku Stankoviću i profesoru Miroslavu Rogiću, koji su kao dekani fakulteta, te profesorima Petru Matiću, Petru Gveri i Saši Čvoro, kao šefovima ključnih katedri na Univerzitetu u Banjoj Luci, koji su zajedno sa gospodinom Dragoljubom Davidovićem tadašnjim predsjednikom Saveza energetičara Republike Srpske, prije više od 10 godina, prepoznali značaj udruživanja i omogućavanja svima, od ministarstava, institucija, vladinih i nevladinih organizacija, akademije i privrede, kroz prezentacije naučnih, preglednih i stručnih radova, te omogućili svima da ukažu svoje viđenje pojma, problematike i svrsishodnosti energetske efikasnosti, jednog od najvažnijeg principa održivog razvoja. 

Ove godine od 20 dostavljenih rukopisa, prihvaćeno je 17 za objavu u štampanom i elektronskom Zborniku od kojih je 16 radova dobilo kategorizaciju. Objavljeni radovi pružaju uvid u aktuelno naučno i stručno znanje iz energetske efikasnosti u oblasti arhitekture, građevinarstva, elektrotehnike i mašinstva.

ENEF tim 2023 se posebno zahvaljuje pozivnim predavačima profesoru Ljubomiru Miščeviću sa Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, profesoru Mileti Žarkoviću s Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesoru Jakovu Baleti sa Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, profesorici Elmi Durmišević iz Amsterdamskog biroa 4D arhitekti i profesoru Budimiru Sudimcu sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su pružili simpozijumu veliku podršku, nesebičnim prihvatanjem da dođu u Banjaluku i predstave nam svoja istraživanja i viđenja trenutnog stanja i zahtjeva EU. 

Zahvaljujemo se i svim sponzorima i partnerima (Lanaku i Alumilu - zlatnim sponzorima, Rajnersu i Šnajderu - srebrnim sponzorima, te Baumitu, UNDP-u i Fondu za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Republike Srpske), bez čije finansijske podrške, bi veoma teško realizovali ovogodišnji Simpozijum. Vjerujemo da će zahvaljujući ovogodišnjem naučno-stručnom simpozijumu ENEF 2023, kojeg je posjetilo u dva dana održavanja (26. i 27. aprila 2023. godine) ukupno 150 učesnika, uspješno se primijeniti i realizovati mnoge aktivnosti koje su od velikog značaja za unapređenje zakonske regulative u temi energetske efikasnosti i podstaći nova istraživanja u naučnoj i stručnoj zajednici. Sve informacije o održanom Simpozijumu ENEF 2023 pogledajte na linku 


GALERIJA FOTOGRAFIJA


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12469/ENEF_AGGF_2023__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12469/ENEF_AGGF_2023__7_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12469/ENEF_AGGF_2023__106_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12469/ENEF_AGGF_2023__101_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12469/ENEF_AGGF_2023__107_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12469/ENEF_AGGF_2023__17_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12469/ENEF_AGGF_2023__18_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12469/ENEF_AGGF_2023__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12469/ENEF_AGGF_2023__26_.JPG