Navigacija

DOCOMOMO Studio Banja Luka je dobitnik priznanja HERSUS

AktuelnostiNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGFNagrade
Studio projekat 'DOCOMOMO Studio Banja Luka' koji se izvodio na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci je dobitnik priznanja HERSUS u kategoriji Education-Instructors. Studio je obuhvatao predmete Arhitektonsko projektovanje 10 i Arhitektura unutrašnjih prostora 2 sa timom nastavnika u sastavu Marina Radulj, Milana Nedimović i Igor Kuvač. Takođe uz značajan doprinos niza gostujućih predavača i učesnika u nastavi, među kojima su Nevena Novaković (Univerzitet u Banjoj Luci i DOCOMOMO BiH), Mejrema Zatrić (Međunarodni univerzitet Sarajevo i DOCOMOMO BiH), Bogdan Stojanović (Politehniko Milano), Jelena Stanković (Univerzitet u Banjoj Luci i Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo), Maja Đilas (arhitektica i nezavisna istraživačica), Monika Bilbija (Ministartsvo prosvjete i kulture), da pomenemo samo neke.
 
Cilj Studija je upoznavanje sa vrijednostima arhitekture iz perioda socijalističke Jugoslavije, kroz kreiranje digitalnog arhiva banjalučke moderne arhitekture i urbanizma, njegovu digitalnu rekonstrukciju (ugroženu tokom rata i tranzicije), proaktivni pristupi njegovoj zaštiti kroz identifikaciju ključnih vrijednosti modernističkog nasleđa i njihovu promociju, te izgradnju kreativnih narativa, koji imaju potencijal integracije modernističkog nasljeđa u savremenu kulturu.
 
Studio DOCOMOMO je formiran kao zajednički napor u partnerstvu (1) Univerziteta u Banjoj Luci – Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta (VŠU); DOCOMOMO BiH (nacionalni ogranak međunarodne organizacije) i Istraživačkog centra za prostor (lokalno UG). Zasniva se na društvenom angažovanju lokalne zajednice sa ciljem da se povrati osjećaj pripadnosti modernističkim zgradama, urbanim sredinama i kvartovima. Tokom istraživanja, zajedničkog zamišljanja novih scenarija, stvaranja narativa i promovisanja modernističkog nasleđa, evocira se kolektivno pamćenje i oslobađa se kolektivni identitet.
 
Partnerska struktura omogućava da se istraživački i kolektivni rezultati učenja orijentišu na aktivističko-dizajnersku produkciju, male urbane intervencije, javnu kulturnu produkciju i na internacionalizaciju lokalnog kulturnog nasljeđa. Kontinuirana javna promocija Studija (ideje i kreativni narativi za rekreaciju nasljeđa) u široj javnosti generiše poslovne i druge ideje sa ciljem inkluzivnosti, održivosti i koristi za sve uključene aktere i građane.
...
 
Nagrada HERSUS za moderno nasljeđe je inicijativa u okviru Erazmus+ projekta Unapređenje svijesti o nasljeđu i održivosti izgrađenog okruženja u arhitektonskom i urbanističkom dizajnu – HERSUS, koji se sprovodi kao strateško partnerstvo za visoko obrazovanje i koji sufinansira Evropska komisija. HERSUS konzorcijum čini pet evropskih univerziteta: Univerzitet u Beogradu, Srbija, kao vodeća organizacija; Universita Iuav di Venezia, Italija; Univerzitet Kipra, Nikozija, Kipar; Univerzitet Aristotel u Solunu, Grčka; i Univerzitet u Sevilji, Španija.
Nagrada HERSUS dodjeljuje se za najbolje evropske prakse o održivosti i kulturnom nasljeđu u arhitektonskom i urbanističkom dizajnu: u akademskoj zajednici, profesionalnoj praksi i institucijama. Bavi se temom modernog nasljeđa, koju UNESKO-ov Program moderne baštine definiše kao „Arhitektura, urbanizam i dizajn pejzaža 19. i 20. vijeka“. Glavni cilj nagrade je da doprinese vecćoj vidljivosti i svijesti o savremenom nasljeđu nagrađivanjem projekata i inicijativa koje pristupaju modernom nasljeđu na inovativan i održiv način.
 
Nagrada se dodjeljuje sredinom maja u Sevilji (Španija).
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12459/PMH_Education_Instructors.jpg