Navigacija

Projekat StartArt! festival studenata AGGF-a predstavljen u Trebinju

AktuelnostiNovosti i obavještenja

Studenti 3. godine Studijskog programa Arhitektura Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, okupljeni oko predmeta Dizjan malog mjerila, boravili su prošle sedmice u Trebinju, gdje su u petak, 31. marta u Dučićevoj ulici, predstavili projekat StartArt! festival (naselje Krš, Trebinje). Sunčano prije podne u centru Trebinja i studentska pop-up izložba koja prikazuje ideju festivala, ohrabrila je brojne građane i predstavnike različitih institucija (Turistička organizacija, Gradska uprava, Muzej Hercegovine, Dom mladih, Kulturni centar idr.) da svojim komentarima, prijedlozima i sugestijama usmjere (ko-kreiraju) dalji razvoj programa i sadržaja festivala, čije je održavanje planirano ovog ljeta.

Ovo je takođe bila prilika da studenti dodatno mapiraju vrijednosti naselja Krš, upoznaju Trebinje kroz urbanu šetnju, posjetu Muzeju Hercegovine, posjetu Hercegovačkoj Gračanici, stručno vođenje koje je priredila Jelena Pujić (Muzej Hercegovine) i druge aktivnosti. Samo putovanje je bila prilika za doživljaj dinamične promjene pejzaža Bosne i Hercegovine u dugačkom presjeku u pravcu sjever-jug (kanjonima rijeka Vrbas, Rama i Neretva, odnosno Duvanjskog i Kupreškog polja, te visoravni Janja i Manjače)

StartArt! festival je višednevni javni kulturni događaj koji obuhvata ko-dizajn i realizaciju pop-up prostorne instalacije u javnom prostoru naselja Krš u Trebinju. Cilj festivala je ukazivanje na vrijednosti marginalizovanog lokaliteta kulturnog nasljeđa u centru grada Trebinja, odnosno ukazivanje na njegove potencijale za razvoj kulturnog turizma, koji mogu da se ostvare primjenom savremenih prostornih taktika, te uz angažman lokalnih umjetnika, zanatlija i kreativaca. Festival se organizuje po modelu višestruko nagrađivanog projekta small SCALE Istraživačkog centra za prostor u okviru aktivnosti iz “H2020 TExTOUR“ projekta.

Tim festivala za sada čine studenti Dragoljub Kopranović, Branka Jakovljević, Fatima Abazović, Nemanja Ćuso, Miloš Marčeta, Nataša Jotić, Tamara Novaković i Marijana Makarić; mentori doc. dr Igor Kuvač i doc. dr Isidora Karan; saradnici Dejan Puhalo, Jelena Pujić, Saša Zečević idr.
 

* Naselje Krš je jedno od najstarijih urbanih cjelina u gradu Trebinju, i dio je nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine “Istorijsko gradsko područje Trebinja”. Nažalost, ovaj spomenik, kulturno nasljeđe Bosne i Hercegovine je decenijama zapušten, marginalizovan i slabo iskorišćen. Kao takvo, naselje Krš je dio laboratorije kulturnog turizma u okviru TExTOUR H2020 projekta, prepoznato kao prostorni poligon unutar pilot lokacije Trebinje, sa potencijalom za provođenje jedne od tri akcije koje doprinose integraciji kulturnog nasljeđa i turizma (kao vodeće privredne grane Trebinja).

TExTOUR (Preispitivanje kulturnog turizma u Evropi i šire) je projekat koji finansira Evropska Unija i koji zajednički dizajnira pionirske i održive strategije kulturnog turizma za poboljšanje marginalizovanih područja u Evropi i šire. Cilj projekta je održiva integracija kulturnog nasljeđa, turističkih aktivnosti i lokalne zajednice. Očekivani rezultat je “zelenija” sredina, zdravija ekonomija i srećniji ljudi. Osam različitih i komplementarnih oblasti „kulturnog turizma“ širom Evrope, omogućuju testiranje širokog spektara scenarija: unutrašnje i obalne, ruralne i urbane, kao i udaljene. Jedan od ovih osam pilot projekata je upravo Trebinje.

GALERIJA FOTOGRAFIJA


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12425/DSC_3927.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12425/DSC_3766.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12425/DSC_3791.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12425/DSC_3899.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12425/DSC_3915.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12425/DSC_3778.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12425/DSC_3836.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12425/DSC_3909.JPG