Navigacija

Održan je prvi Green Design Day Banja Luka

AktuelnostiNovosti i obavještenjaRadionice i izložbe

Juče je na svjetski dan dizajna u Banjaluci održan prvi Green design day Banja Luka u okviru programa 5. naučno-stručnog simpozijuma Energetska efikasnost ENEF, Banja Luka. Veliki otvoreni zeleni prostor Univerzitetskog grada (zaštićeno prirodno dobro Republike Srpske) Univerziteta u Banjaluci , je ugostio bogati program, koji je je obuhvatio Panel diskusiju Pejzaž zagađenja, otvaranje pop-up putujuće izložbe Green Design Biennale, Green modnu reviju dizajnerke Naide Vilić iz Sarajeva i Green koktel.

Ispred Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta prisutne su pozdravile prof. dr Darije Gajić, direktorka ENEF-a i prof. dr Maja Milić Aleksić, prodekanica za naučno-istraživački rad AGGF-a. Uz kratko obraćanje, događaj je otvorila Dr. Elma Durmišević, osnivač GDB/SGDF i kreator Green Design Days, predsjednica SGDF BH, direktorka Laboratory for Green Transformable Buildings i 4D Architects Amsterdam, Holandija. 

U panel diskusiji, koju je moderirala doc. dr Isidora Karan (Istraživački centar za prostor), pored gore pomenutih, učestvovali su Aleksandra Anja Dragomirović i Dragan Kabić (Centar za životnu sredinu) i Marko Ivanišević (Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci). Video obraćanja su snimili doc. dr Ognjen Šukalo (AGGF) i dr Haris Piplaš (Drees & Sommer, Cirih). Predstavnici gradske uprave Banja Luka i Vlade Republike Srpske su otkazali učešće, odnosno, nisu se odazvali pozivu. Nakon uvodnog videa – Festival kanalizacionih cijevi, Vrbas, Banja Luka, panelisti su iz različitih uglova pokušali da mapiraju izvore zagađenja, te da definišu hardwere and softwere pejzaža zagađenja u kontekstu grada Banja Luka kao nosioca epiteta grada zelenila. 

U uslovima ugroženost prirodne strukture i suočavanja sa konstantnim pritiskom izgradnje, panel je potvrdio potrebu kontinuiranog promišljanja zaštite i unapređenja, te djelovanja na podizanju svijesti javnosti o potrebama i značaju zaštite prirodne strukture grada i njegovog pejzaža. U ovom kontekstu, Green Design Day Banja Luka se pridružuje nizu aktivnosti na osviješćivanju problema, pokretanju debate i zagovaranju promjena paradigmi jednako kod stručne i široke javnosti, a posebno kod donosioca odluka, kako bi politike, strategije i projekti zaista bili usmjereni kao postizanju ciljeva iz Zelene urbane agende.

U nastavku programa, putujuću studentsku izložbu je prezentovala mentorka radionica Green Design bijenala, dr Senada Demirović Habibija (Univerzitet Džemal Bijedić, Mostar i IDEAA house Mostar), a iskustvo učešća u studentskim radionicama je prenijela Jovana Lekanić (studentkinja drugog ciklusa studija Studijskog programa Arhitektura i urbanizam na Univerzitetu u Banjoj Luci). Uslijedila je Green modna revija, dizajnerke Naide Vilić, koja je prikazala modele nastale reciklažom stare odjeće. Green koktel sa zdravim zalogajima i muziku DJ Đorđije su upotpunili jedno zanimljivo sunčano popodne u predivnom zelenom ambijentu Univerzitetskog grada. 

GREEN DESIGN BIËNNALE je dinamična mutidisciplinarna platforma, koja svake dvije godine okuplja dizajnere, arhitekte, urbaniste, ICT stručnjake, inženjere širom svijta, s ciljem promovisanja novih dizajn principa i rješenja koja otvaraju put ka eliminisanju negativnih uticaja moderne civilizacije na ekološke sisteme planete. GDB je kreirala predsjednica Green Design Fondacije (SGDF) dr. Elma Durmišević kreator Inovacijskog parka za kružnu/ regenerativnu arhitekturu u Jugoistočnoj Evropi (Green Design Centar Mostar) kao dio bijenala, a u cilju jačanja svijesti i naučnog kapaciteta za podršku tranziciji ka kružnoj ekonomiji baziranoj na principima kružnog dizajna.

Banja Luka je prva Green Design stanica izvan GDB Mostara gdje je organizovan Green Design Day (GDD), a u saradnji sa Naučno-stručnim simpozijumom ENEF 2023, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci i Istraživačkim centrom za prostor.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12453/aggf_Green_Design_Day__16_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12453/aggf_Green_Design_Day__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12453/aggf_Green_Design_Day__5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12453/aggf_Green_Design_Day__18_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12453/aggf_Green_Design_Day__12_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12453/aggf_Green_Design_Day__22_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12453/aggf_Green_Design_Day__15_.jpg