Navigacija

Uspješno sproveden projekat „Žene u građevinarstvu“

AktuelnostiNovosti i obavještenja

Završna radionica projekta „Žene u građevinarstvu u BiH“, koji je finansirala Evropska banka za obnovu i razvoj, a sproveli Javno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka i Javno preduzeće „Autoceste FBiH“ d.o.o. Mostar, uz podršku konsultantske kuće „AETS apave“, održana je u utorak, 28. februara 2023. godine u Sarajevu.

Na radionici, kojoj su, pored ostalih, prisustvovali i pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske, Dragan Stanimirović, predstavnici Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara BiH i federalnog Ministarstva prostornog uređenja, predstavljeni su rezultati skoro trogodišnjeg rada na sprovođenju ovog važnog projekta, čiji je krajnji cilj primjena politika jednakih mogućnosti i rodne ravnopravnosti u svim sferama rada.

Šefica rezidentne kancelarije EBRD u Sarajevu Manuela Nesl pozdravila je sve učesnike i zahvalila na izuzetnoj saradnji u realizaciji ovog i drugih projekata, koji će pomoći u daljem razvoju tržišne ekonomije i društva u BiH. Ona je poručila da će EBRD nastaviti da podržava sve projekte, koji za cilj imaju razvoj putne infrastrukture u čitavoj BiH.

Menadžer navedenog projekta u JP „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka Davor Vučković zahvalio je, prije svega, EBRD na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je preduzeće prepoznato kao društveno odgovorna kompanija, koja može da posluži kao primjer drugima. On je naglasio da zaposleni u JP „Autoputevi Republike Srpske“ nisu bili žrtve polne diskriminacije ili da su žene bili u podređenom položaju u odnosu na muškarce ili obrnuto. Vučković je naglasio da je u JP „Autoputevi Republike Srpske“ na rukovodećim mjestima u sektorima gotovo većina žena, te da se nada da će one u doglednoj budućnosti zauzeti svoja mjesta i u upravi i nadzornom odboru preduzeća.

Savjetnik generalnog direktora JP „Autoceste FBiH“ Armin Fejzić istakao je da su ovakvi i slični projekti odlična prilika za analizu postojećeg stanja i eventualno planiranje određenih koraka u pravcu ispravljanja uočenih nedostataka. On je naglasio da u pojedinim sektorima JP „Autoceste FBiH“ žene ubjedljivo prednjače po brojnosti, dok ih je u drugima znatno manje. To su uglavnom, naglasio je on, tehnički sektori, na šta se ukazivalo i kroz ovaj projekat. Ipak, zahvaljujući određenim aktivnostima, ali i samom projektu „Žene u građevinarstvu“, ta slika postepeno se mijenja i sigurno je da će u narednim godinama broj žena i muškaraca u svim sektorima biti bar približno isti.

Tokom panel diskusije, razmjenjena su iskustva o preduzetim aktivnostima tokom trajanja samom projekta između predstavnika dva javna preduzeća, izvođača radova i konsultanata, a svoj doprinos diskusiji dala je i profesor Arhitektonsko–građevinsko–geodetskog fakulteta u Banjoj Luci Gordana Broćeta, koja je izrazila zadovoljstvo prezentovanim, u nadi da će ovaj primjer slijediti i drugi privredni subjekti u Republici Srpskoj i FBiH. Predstavnik izvođača radova, kompanije „Integral inženjering“ Nikola Radovanović naglasio je da je tokom samog projekta mnogo urađeno po pitanju rodne ravnopravnosti i jednake zastupljenosti žena, ali da se u narednom periodu mora više raditi na prezentaciji mogućnosti uključivanja žena u poslove i na samom gradilištu, što do sada nije bio slučaj.

Izvor: Autoputevi RS

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12388/zavrsna-konferencija-2-2048x1797.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12388/zavrsna-konferencija-1-2048x1536.jpg