Navigacija

Radionica participativno stanovanje

AktuelnostiNovosti i obavještenjaRadionice i izložbe

Izvještaj sa radionice iz programa CEEPUS

CO-CO-CO, Profile “L”, Co-infrastructuring, Dialogue, Partycipating, Co-planting i Project-Process su nazivi šest koncepta projekata za dizjan urbane cjeline u stambenom naselju Bohunice u Brnu (Češka). Jednostavna metodologija izrade zadatka je osmišljena kroz tri koraka:

  • Manifesto - izjava o vrijednostima i karakteristikama razvoja projekta
  • Kolaž koji ilustruje izgled prostora i viziju načina života
  • Konceptualni model lokacije sa prijedlogom urbanog dizajna (koristeći otpadni materijal koji se može pronaći na fakultetu i ponovo upotrijebiti)

Projekti su nastali na studentskoj radionici sa temom Participativno stanovanje upravo kroz participativni proces mješovitih grupa autora koje je formiralo 40-ak studenata arhitekture sa Arhitektonskog fakulteta Tehničkog univerziteta Brno, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Podgorici, Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. 

Mentori su bili nastavnici i saradnici sa spomenutih fakulteta, među kojima Radek Toman, Kristina Rihter Adamson, Slavica Stamatović Vučković, Anica Draganić, Marija Silađi, Elša Turkešić Jurić, Isra Tatlić, Nevena Novaković, Maja Ilić i Igor Kuvač. Pored njih, važan doprinos radionici pružili su arhitekte Laura Solsona i Eduardo Fernandez, članovi arhitektonskog studija Self-Office iz Barselone.

Rezultati su u formi konceptulanih modela i postera izloženi u Galeriji MINI na Arhitektonskom fakultetu Tehničkog univerziteta u Brnu.

Pored rada na projektima, učesnici su imali priliku da čuju prezentacije svih uključenih fakulteta, predavanje o radu studija Self-Office, da imaju stručno vođenje rutom moderne arhitekture Brna, da posjete Vilu Tugenthat i da na pravi način upoznaju život drugog najvećeg grada u Češkoj. 

Radionica je održana u okviru A.B.C.D. mreže iz međunarodnog programa CEEPUS, koji okuplja univerzitete iz kruga zemalja Srednje i Istočne Evrope. 

Tim studenata AGGF-a činili su studenti 3. i 4. godine SP Arhitektura: Andrea Jeremić, Nemanja Popović, Branka Jakovljević, Dragoljub Kopranović, Željana Popović i Rastko Sinadinović.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12401/image__1___1_.png
  • /uploads/attachment/vest/12401/IMG_20230315_131513.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12401/IMG_20230318_174345.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12401/IMG_20230317_162617.jpg