Navigacija

Koncept co-housing-a zasnovan na modernističkom nasljeđu

Međunarodni projektiAktuelnostiNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGFRadionice i izložbe

CEEPUS radionica u Novom Sadu

Protekle sedmice u Novom Sadu je održana studentska radionica u okviru A.B.C.D. mreže iz programa CEEPUS. Domaćin je bio Departmant za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, a učesnici, studenti i nastavnici sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Podgorici, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Arhitektonskog fakulteta Tehničkog univerziteta u Brnu, te nastavnici i saradnici iz Novog Sada.

Studenti su tokom pet dana radili na razvoju koncepata co-housing-a (forme kolaborativnog stanovanja), oslonjeni na vrijednosti modernističkog nasljeđa, koje su analizirane na primjerima naselja Limani 1-4 u Novom Sadu, naselja Novi Grad u Podgorici i Ljubije u Bosni i Hercegovini. Osim rada u učionici, radionica je obuhvatala uvodne prezentacije u Amfiteatru FTN-a, stručno vođenje kroz naselja Limani 1-4 (u organizaciji studenata arhitekture FTN-a), stručno vođenje kroz objekat Sportskog i poslovnog centra Vojvodina Novi Sad (SPENS), koje je priredila arh. Maja Momirov (FTN i udruženje Baza) idr. Javne završne prezentacije i projekcija kratkog dokumentarnog video kolaža Modernizacija u šest priča u organizaciji studentskog kreativno-istraživačkog centra arhitekture SKICA i platforme za prostorne prakse BAZA su održane u Kulturnom centru LAB. Završne prezentacije su bila prilika za diskusiju o rezultatima radionice uz obraćanje mentora (Anice Draganić, Nevene Novaković, Igora Kuvača, Danila Bulatovića i Adele Šoborove), zatim predstavnika Baze, Slobodona Jovića i Višnje Žugić, te Aleksandra Bedea.

Pored zvaničnog programa, učesnici su iskoristili priliku da u Evropskoj prestonici kulture posjete nekoliko izložbi u Kulturnoj stanici Distrikt i Galeriji Matice srpske, te da uživaju u brojnim pratećim programima. Za sam kraj boravka, studenti i mentori su imali prilike da u organizaciji arh. Ilije Gubića posjete jedan salonski stan iz perioda međuratne moderne, opremljen dizajnerskim namještajem i brojnim umjetničkim djelima. Ekipu AGGF-a su činili studenti treće i četvrte godine SP Arhitektura: Andrea Jeremić, Nemanja Popović, Ivan Bojanić, Branka Jakovljević, Željana Popović, Dragoljub Kopranović i Rastko Sinadinović. Mentori su doc. dr Nevena Novaković i doc. dr Igor Kuvač.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12179/AGGF_cohousing__14_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12179/AGGF_cohousing__28_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12179/AGGF_cohousing__27_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12179/AGGF_cohousing__12_.jpg