Navigacija

Studenti AGGF-a na Green Design bijenalu u Mostaru

AktuelnostiNovosti i obavještenjaRadionice i izložbe

Studenti AGGF-a, su u periodu 9-16. 10. 2022. boravili u Mostaru, gdje su učestvovali u radu Green Design bijenala, u organizaciji Green Design fondacije Sarajevo i Grada Mostara. Bijenale je obuhvatalo radionicu za studente sa arhitektonskih fakulteta iz Beograda, Sarajeva, Mostara i Banjaluke, urbane šetnje, stručne posjete, predavanja, izložbe i prateći program, što je bila prilika za nova iskustva, stvaranje novih poznanstava i umrežavanje sa kolegama iz cijelog regiona. 

Radionica 

Radionica sa temom „Walking, thinking and creating public space of Mostar“ je održana na Građevinskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić, a studenti su u mješovitim grupama radili na osmišljavanju projekata za reaktivaciju javnih prostora grada Mostara sa fokusom na principe reverzibilnosti i cirkularnosti u arhitekturi. Rezultat su četiri urbanističko-arhitektonska projekta i nekoliko malih urbanih intervencija, od kojih su dvije realizovane kao prototip urbanog mobilijara. Mentori radionice su bili naš dr Igor Kuvač, dr Renata Androšević sa Univerziteta u Sarajevu i dr Senada Demirović Habibija sa Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

Predavanja

Kulturni centar Herceg Stjepan Kosača je bio mjesto razgovora na teme cirkularne gradnje i ekonomije, energetske efikasnosti, zelenih gradova i digitalizacije, sa predavanjima stručnjaka iz 11 zemalja: Velike Britanije, Holandije, Njemačke, Austrije, Švedske, Irske, Luksemburga, Izraela, Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Između ostalih, Elma Durmišević (Holandija) je predstavila temu “Reversible architectural design and digitalisation as a key to climate proof building”, Duncan Baker Brown (Velika Britanija) je govorio na temu “Design in the Age of Emergency”, Dominik Breitfus (TU Wien) je predstavio projekat “BIM stocks - digital twins for material passports”, Birgul Colakoglu (Turska) je govorila o integraciji principa cirkularnosti u kurikulum studija arhitekture, a Senada Demirović je imala predavanje na temu Urbana rekonstrukcija u kontinuitetu - Mostar kao novo iskustvo”. 

Green Design centar

Vrhunac bijenala je bila posjeta novofomiranom Green Design centru u Mostaru, koji se gradi u fazama i koji u budućnosti treba da postane centar razmjene znanja, iskustava i kreativnih praksi u oblasti arhitekture, posebno zelenih pristupa. Posljednji dan je organizovana posjeta vodopadu Kravice, Muzeju Humac Ljubuški i Vinariji Begić u selu Prolog.

Tim AGGF-a

Naši studenti Jovana Lekanić i Sara Savić su sa kolegicama sa Univerziteta u Sarajevu bile dio tima projekta “Kocka je bačena” koji promišlja povezivanje istočnog i zapadnog dijela Mostara kroz različite kulturne aktivnosti, koje povezuje niz otvorenih javnih prostora. Student Ivan Bojanić je u timu sa kolegama sa Univerziteta u Beogradu i Sveučilišta u Mostaru radio na projektu “Bypass”, koji tretira “brisani prostor” gemetrijskog središta Mostara, spekuliše sa mogućim scenarijima razvoja i ponovo postavlja provokativno pitanje granica Mostara. U pratnji studenata, naš dr Igor Kuvač je održao predavanje pod nazivom “Vizuelizacija aktuelnih problema životne sredine” sa primjerom projekta Festival kanalizacionih cijevi small SCALE tima Istraživačkog centra za prostor.
 

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12124/Green_Design__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12124/Green_Design__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12124/Green_Design__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12124/Green_Design__5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12124/Green_Design__6_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12124/Green_Design__7_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12124/Green_Design__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12124/Green_Design__8_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12124/Green_Design__9_.jpg