Navigacija

Poziv za dostavljanje radova za nagradu Piranskih dana arhitekture 2022

AktuelnostiNovosti i obavještenja

Objavljen je poziv za najuspješnije studentske projekte nastale u posljednje dvije godine u državama Centralne Evrope, koje će do kraja oktobra odabrati lokalni selektori. Svaki od 19 pozvanih Srednjoevropskih fakulteta- Grac, Špital, Beč, Banja Luka, Sarajevo, Split, Zagreb, Solun, Budimpešta, Peskara, Trst, Podgorica, Bratislava, Ljubljana, Maribor, Beograd, Novi Sad i AA London - predstavljaju dva studentska projekta.

Selektor studentskih projekata sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci je doc. dr Igor Kuvač. On će uz podršku nezavisnih konsultanata odabrati dva studentska projekta koji su nastali u akademskoj 2020/21 ili 2021/22. godini. Nominovani projekti će biti dio međunarodne izložbe i dio selekcije za međunarodnu Piranesi studentsku nagradu 2022. godine.

Propozicije:

Projekti se dostavljaju mejlom, u zipovanom folderu, koji je naslovljen imenom i prezimenom autora (ili nazivom grupe autora) koji sadrži:

  • jedan pdf fajl (format A3, maks. 2  stranice), sa prilozima koji na najbolji način odgovaraju na postavljene kriterijume - obavezni grafički prilozi i tekstualno obrazloženje;
  • jedan word fajl sa izdvojenim tekstualnim obrazloženjem projekta;
  • folder sa izdvojenim prilozima (jpg, png, giff, video, ...) koji na najbolji način ilustruju projekat i koji će se koristiti za promociju nagrade na nivou BiH;
  • jedan word fajl sa sljedećim podacima na engleskom jeziku: naziv projekta, lokacija i godina izrade, ime i prezime autora (grupe autora), ime i prezime mentora (profesora i saradnika na predmetu), naziv institucije - fakulteta, ime eventualnih saradnika (fotografa ili drugih), ime i prezime kontakt osobe- mejl i br. telefona

Projekti bi trebalo da budu objašnjeni i prezentovani tako da omoguće najvjerniju prezentaciju arhitektonskog djela, a svi prilozi i pojedinačni fajlovi treba da budu imenovani na način da omogućuju lako čitanje projekta.

Rokovi:

Rok za slanje projekata je 18. 10. 2022. Projekte je moguće dostaviti lično (u papirnoj formi) ili ih u pdf formatu poslati na mejl adresu lokalnog selektora: igor.kuvac@aggf.unibl.org.

Svaki selektor će odabrati dva projekata do 26. 10. 2022. koji će biti dio postavke na međunarodnoj  izložbi na Piranskim danima arhitekture u Monfort Galeriji u Piranu, Slovenija. Izložba će biti otvorena od 26. novembra do 30. decembra 2022.

Odabrani autori će biti obavješteni o selekciji i dobiće detaljnija uputstva od strane organizatora do 28. 10. 2022.

Kriterijumi za izbor projekata su:

  • integracija sa urbanom ili prirodnom sredinom
  • odnos prema kontekstu
  • savremeno oblikovanje
  • poštivanje prirodne i kulturne baštine
  • savremeno razumijevanje tradicionalnih arhitektonskih elemenata
  • inovativni detalji
  • suptilna i dobro promišljena upotreba boja, tekstura i svjetla

 

Više informacija na: www.pida.si/call