Navigacija

Objavljena je knjiga Put do kuće

KnjigeAktuelnostiNovosti i obavještenja

Stručna monografija “Put do kuće, osam priča o stambenoj arhitekturi”, urednika Nevene Novaković i Igora Kuvača, upravo je objavljena, u izdanju Istraživačkog centra za prostor i Arhitektonsko- građevnsko- geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Knjiga je “kolaž u potrazi za smislom, neopterećena okvirima, razigranog formata, nastala kroz prožimanje razgovora, šetnji, čitanja, pisanja, te uživanja u prostoru i arhitekturi. Tragajući za architecture de la jouissance, ova neobična knjiga pokušava da, u vremenu ogoljene efikasnosti i svrsishodnosti, proizvede još zadovoljstva i inspiracije. Svojevrsni je produžetak Dana arhitekture Banja Luka 2019. sa temom O stanovanju. S obzirom da je to mjesto razgovora, razmjene ideja i zadovoljstva koje ih prati, knjiga materijalizuje, produbljuje i čuva zapis o izgovorenom, najprije radi proizvodnje novih ideja.”

Put do kuće je pogled u savremeni pejzaž arhitektonske produkcije u domenu stanovanja i prikazuje arhitektonske projekte iz perioda 2016–2021. godine. Struktura knjige ima različite esejističke, istraživačke i projektantske komponente, koje objedinjuje konceptom otvorenog diskursa o različitim aspektima arhitekture stanovanja. Obuhvata društvena i autorska nastojanja da kroz različite uglove izloži temu savremene stambene arhitekture, naslijeđene identitete i moguće budućnosti.

Autori pripadaju mlađoj generaciji arhitekata koje djeluju u širokom geografskom rasponu između Norveške i Grčke, sa zajedničkim nasljeđem arhitektonske kulture nekadašnje Jugoslavije (sa jednim izuzetkom). Primjeri obuhvataju različite razmjere, podneblja i porijekla projekata, a u njima se isprepliću lične pozadine, projektantska uvjerenja, društveni komentar i ambicija artikulacije vremena. Esejistički format otkriva temeljno arhitektonsko čitanje navedenih primjera: oni su instruktivni kompendijum mogućnosti, nastojanja i dosega u savremenoj stambenoj arhitekturi.

Autori: Adnan Harambašić, Stilijani Dauti, Jorgos Mitrulias, Majkldžon Raftopulos, Nevenka Mančeva Adžievska, Marija Antik Nikolova, Jelena Bogosavljević, Zoran Abadić, Luka Korlaet, Tomaž Krištof, Nerma Linsberger, Mirza Mujezinović i Ana Nikezić

Urednici: Nevena Novaković i Igor Kuvač
Recenzenti: Mia Rot-Čerina i Saša Čvoro
Dizajn i prelom: Maja Ilić
Prevod: Jelena Pažin
Lektura i korektura: Igor Simanović
Štampa: Viluks d.o.o. Banja Luka
Štampanje omogućile kompanije: Alumil, Xella, Knauf Insulation i Velux.

Knjiga je u štampanoj formi distribuirana bibliotekama arhitektonskih fakulteta u regiji. PDF je dostupan na ISSUE profilu izdavača.
 



Nevena Novaković je docent na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Doktorirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2014. Bavi se istraživanjem istorije i teorije urbanog dizajna i urbane forme kroz različite razmjere. Jedan od urednika edicije knjiga Reviews of Sustainability and Resilience of the Built Environment for Education, Research and Design u izdanju TU Delft Open i trenutno je urednik naučnog časopisa AGG+. Član je osnivačkog odbora Do.co.mo.mo. Bosna i Hercegovina, međunarodne organizacije za dokumentovanje, promociju i očuvanje nasljeđa moderne arhitekture.

Igor Kuvač je docent na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Doktorirao je na Univerzitetu u Granadi (Španija) 2017. kao stipendista Erazmus Mundus, sa temom Prisilne tranzicije - izgradnja novih naselja za izbjegla i raseljena lica poslije rata (1992-1995) u Bosni i Hercegovini. Suosnivač je i voditelj Istraživačkog centra za prostor koji eksperimentiše sa inovativnim modelima urbanog dizajna, u kojem koordinira Small SCALE i druge projekte. Istražuje različite razmjere arhitekture i urbanog dizajna, kao i kulturni kontekst savremenih urbanih transformacija.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11754/IMG_20220612_145716.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11754/Put_do_kuce__Naslovnica.jpg