Navigacija

Festival kanalizaconih cijevi na DA! festivalu u Zagrebu

AktuelnostiNovosti i obavještenjaRadionice i izložbe

U Zagrebu je, u ponedjeljak, 30. 5. otvorena izložba nagrađenih radova sa DA! festivala studentskih radova, na kojem je predstavljen i projekat Festival kanalizacionih cijevi, studenata Arhitektonsko- građevinsko- geodetskog fakulteta i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. U prepunoj galeriji Leks Art u  Frankopanskoj ulici, izložena je prostorna instalacija male razmjere (premijerno postavljena na Trgu Krajine u Banjoj Luci) i paneli koji demistifikuju problem zagađenja i izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda u rijeku Vrbas u Banjoj Luci, kao rezultati Festivala kanalizacionih cijevi.

Festival kanalizacionih cijevi je izložen kao prvonagrađeni rad u kategoriji Urbanizam, prema odluci žirija koji su činili Davor Bruketa (kreativni direktor reklamne agencije Bruketa i Žinić i Grej), Sabina Oroši (kustos i istraživač), Saša Košuta, Mario Kralj i Dora Lončarić (arhitektonski studio BIRO), Tea Truta (Društvo arhitekata Split), Nikola Radeljković (član i suosnivač dizajnerskog kolektiva Numen/ForUse) i Nives Mišeljić (fotografkinja i snimateljka). 

Takođe su izloženi nagrađeni radovi u kategorijama arhitektura, dizajn vizuelnih komunikacija, industrijski dizajn, likovna umjetnost, te film i fotografija. Među njima su i radovi studenata pod mentorstvima profesora Mije Rot-Čerina, Ivane Ergić, Lee Pelivan, Marka Rukavine i drugih, sa odličnim projektima poput Repozitorijuma industrije u Mostaru Domagoja Leka, Kuće nad kućama u Zagrebu Tonka Bonkovića i Lucije Božičević, Prefab Palace u Petrinji Antonija i Mije Hren, HUB + MUD Ognjena Miličevića i Katarine Milovanović, Borderline Zagreb Karle Klobučar i Jurice Korena, i drugih. Sve radove je moguće pogledati u onlajn galeriji.

O Festivalu kanalizacionih cijevi

Festival kanalizacionih cijevi, Vrbas, Banja Luka, održan je u periodu 20- 25. 9. 2021. u produkciji Istraživačkog centra za prostor sa ciljem pokretanja široke javne debate o problemu zagađenja rijeke Vrbas i pridruživanja inicijativi za izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Centralni dio programa je zauzimala small SCALE radionica za studente Arhitektonsko- građevinsko- geodetskog fakulteta (Aleksandar Marić, Isidora Komljenović i Andrej Simićević) i Akademije umjetnosti (Vesna Antešević, Bosa Ostić) Univerziteta u Banjoj Luci. Studenti su mapirali kanalizacione ispuste u rijeku Vrbas u užem urbanom području, a zatim su zajedno sa mentorima (Borjana Mrđa i Igor Kuvač) radili na vizuelnom iskazu o temi i problemu, koji je realizovan kroz različite formate. Radionicu su pratila predavanja stručnjaka iz oblasti hidrotehnike (Žana Topalović), prostora i pejzaža vode (Ognjen Šukalo), savremene vizuelne umjetnosti (Borjana Mrđa) i urbanog javnog prostora (Isidora Karan i Milana Stijak), koji su doprinijeli analitičkom procesu i inspirisali akciju učesnika. 

Prije Zagreba, ovaj višestruko nagrađivani projekat je bio izložen na Godišnjoj izložbi AGGF-a u Domu omladine u Banjoj Luci, na 44. Salonu arhitekture u Beogradu, te na izložbi Collegium artisticum 2022. u Sarajevu, kao dobitnik specijalnog priznanja za javno djelovanje. Projekat je sufinansirala Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini.

O DA! festivalu

DA! festival je zamišljen kao prikaz studentskih radova koji se sastoji od izložbe, projekcija filmova, glazbe, marketa, piknika, ali i predavanja i radionica priznatih ljudi iz struka. Organizacija je u potpunosti u rukama studenata, a glavni ciljevi su pokazivanje sposobnosti brojnih nadarenih studenata umjetničkih i umjetničko-tehničkih studija, interdisciplinarno druženje, učenje novih vještina, podizanje svijesti o radu studenata u javnosti i zabava.

 

Fotografije: Aleksandar Marić i Igor Kuvač

 


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11718/AGGF_Festival__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11718/AGGF_Festival__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11718/AGGF_Festival__5_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11718/AGGF_Festival__18_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11718/AGGF_Festival__22_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11718/AGGF_Festival__25_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11718/AGGF_Festival__23_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11718/AGGF_Festival__20_.jpg