Navigacija

Održan četvrti seminar o evrokodovima i njihovoj praktičnoj primjeni u akademskom obrazovanju u Bosni i Hercegovini

SeminariAktuelnostiNovosti i obavještenja

U sklopu realizacije ČRA-ÚNMZ-ISBIH projekta „Jačanje kapaciteta nacionalne infrastrukture kvaliteta za standardizaciju i ocjenu građevinskih proizvoda u Bosni i Hercegovini”, Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine (ISBIH) u saradnji s Češkom razvojnom agencijom, Češkom kancelarijom za standarde, metrologiju i ispitivanje (ÚNMZ) te Rudarsko-geološko-građevinskim fakultetom u Tuzli organizovao je seminar o evrokodovima i njihovoj praktičnoj primjeni u akademskom obrazovanju u Bosni i Hercegovini. 

Seminar je održan 18. maja 2022. godine u hibridnom formatu, odnosno uživo i putem videokonferencijske veze (Zoom). Događaju je prisustvovalo 45 učesnika. 

Seminar je bio namijenjen studentima i profesorima Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli u svrhu podizanja svijesti o važnosti evrokodova, njihovoj boljoj primjeni u obrazovanju studenata, budućih inženjera, te sticanja novih znanja o značaju i važnosti primjene evrokodova u savremenom građevinarstvu. 

Cilj seminara je bio odgovoriti učesnicima na osnovna pitanja o standardizaciji, o evropskim standardima za evrokodove, primjeni evrokodova u obrazovanju budućih građevinskih inženjera i arhitekata u Bosni i Hercegovini i Češkoj Republici, te primjeni evrokodova u javnim radovima u BiH. 

Predavači na ovom seminaru bili su: profesori iz Sarajeva i Praga, predstavnica jedne projektantske firme te zaposlenici ISBIH-a. 

Seminar je bio uspješan. To je bio zadnji u nizu od četiri seminara koji su se organizovali tokom realizacije ovog projekta za studente i profesore građevine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11704/AGGF_EUROCODES.png