Navigacija

Studijska posjeta  - Fabrika cementa Lukavac    

AktuelnostiNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGFRadionice i izložbe

U utorak, 19.04.2022. godine studenti Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta imali su priliku da posjete Fabriku za proizvodnju cementa iz Lukavca.

Studijska posjeta je organizovana u sklopu predmeta Građevinski materijali 2. Posjeti su prisustvovali studenti II, III i IV godine studijskog odsjeka Građevinarstvo. Domaćin studijske posjete je bila Nataša Crvenković, dipl.inž.građ. zadužena za kontrolu kvaliteta u proizvodnji. Zajedno sa domaćinom studentima se obratio i izvršni direktor fabrike cementa Lukavac gospodin Nihad Begić.

Na samom početku posjete studenti su se upoznali sa principom funkcionisanja fabrike i principima ponašanja u krugu fabrike, kao i osnovnim mjerama zaštite na radu kako bi se bezbjedno kretali kroz krug fabrike u toku proizvodnje.

Prilikom studijske posjete studenti su imali priliku upoznati se sa sirovinama za proizvodnju cementa, procesom proizvodnje cementnog klinkera, procesom dobijanja različitih vrsta cementa, kao i načinom pakovanja i isporuke cementa do krajnjeg kupca.

Pored raznih zanimljivih stvari koje su studenti mogli da vide i čuju, naglasak tokom same posjete stavljen je na kontrolu kvaliteta ulaznih komponenti za proizvodnju cementnog klinkera, kontrolu kvaliteta cementnog klinkera (kao poluproizvoda u fabrici cementa) i kontrolu kvaliteta različitih klasa cementa (kao finalnog proizvoda u fabrici cementa).
 

Galerija fotografija

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11660/lUKAVAC_AGGF_1.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11660/lUKAVAC_AGGF_2.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11660/lUKAVAC_AGGF_3.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11660/lUKAVAC_AGGF_4.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11660/lUKAVAC_AGGF_5.JPG