Navigacija

3/3 AGGF-a na 44. Salonu arhitekture 

AktuelnostiArhitekturaNovosti i obavještenjaRadionice i izložbeNagrade

U srijedu, 30. marta u Beogradu je, u Muzeju primenjene umetnosti, otvoren 44. Salon arhitekture sa temom Zaokret. 

Žiri 44. Salona, u sastavu:

  • Iva Čukić, arhitektkinja, Ministarstvo prostora;
  • Diana Dina, arhitektkinja, Haworth Tompkins Architecture;
  • Zoran Dmitrović, arhitekta, galerija Kolektiv;
  • Dubravka Đukanović, arhitektkinja, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i
  • Slaviša Kondić, arhitekta, Teking Architecture,

je od 330 radova koji su prijavljeni na konkurs, izabrao 97 radova za izlaganje. Među njima su i tri rada naših studenata i nastavnika u kategorijama Eksperiment i istraživanje i Publikacije, koje ukratko predstavljamo.

1. Gdje je Peđa? u kategoriji Istraživanja i eksperimenti, projekat nastao na predmetu Arhitektura unutrašnjih prostora 2 tokom ljetnog semestra ak. 2020/21. god. „Gdje je Peđa?“ performativni je događaj koji tematizuje revitalizaciju objekta Željezničke stanice u Banjaluci (Živorad Janković i Said Jamaković, 1988-2008), jedne od najznačajnijih zgrada iz perioda Moderne. Iako je moderna arhitektura Jugoslavije bila mehanizam emancipacije društva, većina tih objekata je danas izložena propodanju. Cilj projekta je da (re)definiše pristup očuvanja i aktivacije ovih vrijednih prostora iz perspektive društveno- umjetnički angažovanog projekta u stvarnom prostoru. Autori su studenti: Aleksandar Marić, Vesna Đekić, Isidora Komljenović, Bogdana Uletilović, i Sara Đumić sa saradnicima, Anastasija Šarenac, Nemanja Petković, Tamara Čubrilo i Dragana Zeljković. Mentori su Marina Radulj, Milana Nedimović i Igor Kuvač.

2. Festival kanalizacionih cijevi, u kategoriji Istraživanja i eksperimenti, nastao na radionici Small SCALE Istraživačkog centra za prostor sa ciljem podizanja svijesti o problemu zagađenja rijeke Vrbas u Banjoj Luci. Centralni dio programa je zauzimala radionica za studente Arhitektonsko- građevinsko- geodetskog fakulteta (Aleksandar Marić, Isidora Komljenović i Andrej Simićević) i Akademije umjetnosti (Vesna Antešević, Bosa Ostić) Univerziteta u Banjoj Luci. Studenti su mapirali kanalizacione ispuste u rijeku Vrbas u užem urbanom području (između mostova Zeleni i Rebrovački), a zatim su zajedno sa mentorima (Borjana Mrđa i Igor Kuvač) radili na vizuelnom iskazu o temi i problemu, koji je realizovan kroz različite formate. Radionicu su pratila predavanja stručnjaka iz oblasti hidrotehnike (Žana Topalović), prostora i pejzaža vode (Ognjen Šukalo), savremene vizuelne umjetnosti (Borjana Mrđa) i urbanog javnog prostora (Isidora Karan i Milana Stijak), koji su zajedno doprinijeli analitičkom procesu radionice i inspirisali akciju učesnika.

3. Stručna monografija Put do kuće, osam priča o stambenoj arhitekturi, u kategoriji Publikacije, urednika Nevene Novaković i Igora Kuvača u izdanju Istraživačkog centra za prostor i AGGF-a Univerziteta u Banjoj Luci. Knjiga je “kolaž u potrazi za smislom, neopterećena okvirima, razigranog formata, nastala kroz prožimanje razgovora, šetnji, čitanja, pisanja, te uživanja u prostoru i arhitekturi. Tragajući za architecture de la jouissance, ova neobična knjiga pokušava da, u vremenu ogoljene efikasnosti i svrsishodnosti, proizvede još zadovoljstva i inspiracije. Svojevrsni je produžetak Dana arhitekture Banja Luka sa temom O stanovanju, u organizaciji Istraživačkog centra za prostor. S obzirom da je to mjesto razgovora, razmjene ideja i zadovoljstva koje ih prati, knjiga na svoj način materijalizuje, produbljuje i čuva zapis o izgovorenom, najprije radi proizvodnje novih ideja.” Autori priloga su: Adnan Harambašić, Stilijani Dauti,  Jorgos Mitrulias, Majkldžon Raftopulos, Nevenka Mančeva Adžievska, Marija Antik Nikolova, Jelena Bogosavljević, Zoran Abadić, Luka Korlaet, Tomaž Krištof, Nerma Linsberger, Mirza Mujezinović i Ana Nikezić.

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11584/Panel_O_stanovanju__Dani_arhitekture_Banja_Luka__jun__2019.jpg